Christiansborg Slotsplads er overtaget af entreprenørmaskinerne for at blive terrorsikret - men pladsen foran naboen, Thorvaldsens Museum, var ikke stor nok til at rumme tilstrømningen til dagens fyraftensdemonstration.

Sammenhold og solidaritet fejret i solen

For formand for DJØF Offentlig Sara Vergo og de andre DJØF’ere var det grænseoverskridende at stå i gul vest og demonstrere under røde faner i dag. For lærerne, der stod i gule veste i 2013, var det skønt at nøjes med en lille #enløsningforalle-badge og mærke, at fokus denne gang er på sammenhold og solidaritet, ikke på lærerne.

Publiceret
Formand for Egedal Lærerkreds Steen Herløv Madsen agerede fanebærer, da offentligt ansatte fra store dele af Sjælland var samlet 'skulder ved skulder' i København i dag.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ved Egedal Lærerforenings røde fane står Sara Link og Dorthe Jørgensen og kigger på DJØF-formanden i den gule vest, der får de tusinder på Thorvaldsens Plads ved Christiansborg til at 'dappe' 'Nok er nok!' og kollegerne fra BUPL, der står ved siden af iført pink veste.

"Vi stod her jo også for fem år siden, og nu vil vi gerne mødes og vide, at vi ikke er alene. Men det skal ikke være lærerne, der skal være i fokus på denne gang - nu handler det om sammenholdet".

Tirsdag har de først fri kl. 17, men de havde fået lov af deres skoleleder til at tage af sted klokken 16:

"Jeg tog alene herind med metroen, og det var dejligt, da jeg gik her hen imod at se, hvor mange vi var", fortæller Dorthe Jørgensen.

Hjemme på skolen spørger eleverne hele tiden til, om lærerne bliver lockoutet:

"For denne gang er der jo næsten ingen lærere tilbage på skolen. De fleste af dem, der underviste under lockouten i 2013, fordi de var tjenestemænd, har valgt at stoppe, selvom de ellers havde planlagt at fortsætte nogle år endnu - på grund af det, der skete dengang".

Konflikt: Regering og mange kommuner vil sende sparet løn tilbage til velfærden

Skulder ved skulder

Sloganet Skulder ved skulder er overskriften for kæmpestore fælles demonstrationer rundt omkring i de større danske byer denne tirsdag, som var starten for den varslede lockout, som pt - ligesom strejken - er udsat.

Og 'skulder ved skulder', 'sammenhold' og 'solidaritet' er de ord, der går igen og igen fra talerne på den opstillede blokvogn. Der er formanden for Dansk Magisterforening Camilla Gregersen, som fortæller, at akademikerne ikke har strejket siden 1969.

Der er repræsentanter for privatansatte, som kommer for at vise både solidaritet og beundring for solidaritetspagten. Og der er også en taler, som er helt tæt på de igangværende forhandlinger i Forligsinstitutionen om en overenskomst for de ansatte i stat, regioner og kommuner, nemlig formanden for FOA, Dennis Kristensen:

"I morgen er vi indkaldt til forhandlinger i Forligsinstitutionen om en samlet aftale på det kommunale område. Det tror jeg er rigtigt set af Forligsmanden", sagde Dennis Kristensen.

"Begge parter - arbejdsgivere og lønmodtagere - har behov for at kunne se skelettet af en samlet aftale, hvis vi skal kunne finde løsninger på kernespørgsmålene".

Han remsede endnu engang de centrale krav op - reallønsfremgang, og at de offentligt ansatte ikke sakker lønmæssigt efter de private, ekstra lønløft til de lavestlønnede, en sikring af spisepausen og en arbejdstidsaftale til lærerne.

Bondo og Ziegler mødes i Forligsen igen onsdag 

"Udsigterne til et forlig kunne være lysere"

"Vi skal kunne sige tjek til kernespørgsmålene, hvis et forlig skal i hus", sagde han. Men ikke med den store optimisme:

"Udsigterne til forlig kunne være lysere. Meget lysere".

"Vi går ikke efter strejke og lockout. Vi ønsker ikke en konflikt. Vi går efter en løsning for alle. Men vi frygter heller ikke at skulle lægge arm med arbejdsgiverne, hvis det bliver nødvendigt. Så tager vi kampen. Skulder ved skulder. Arbejdskampen er en del af den danske model".

En stor gruppe lærere har taget toget fra Helsingør for at være med til demonstrationen i København.

"Vi stod her jo også i '13", fortæller lærer Marketta Sanders. "Det er så vigtigt, at vi står sammen, for det er efterhånden blevet sådan, at de offentligt ansatte italesættes som mindre vigtige i samfundet. Det er supervigtigt, at vi står sammen - ellers bliver vi kørt over. Det gjorde lærerne i '13, og nu kan vi se, at de prøver de samme med sygeplejerskerne".

På lærerværelset hjemme i Helsingør er der ingen lyst til at skulle igennem et lockoutforløb igen:

"Det er næsten ikke til at holde ud. Men det hjælper, at vi er mange sammen. Det er dejligt at opleve, at vi ikke står alene, og at musketereden holder", siger Marketta Sanders.

Europæisk opbakning

En af de sidste på blokvognen er lærerforeningens næstformand Dorte Lange.

"I er det smukkeste syn, jeg nogensinde har set!", siger hun ud over menneskehavet med faner, skilte, bannere og veste og strålende forårssol.

"Vi tænder et håb i det her forår! Uanset hvordan det går med overenskomsten, så har vores samtale styrket den menneskelige faktor i den offentlige sektor. Vi vil ikke være mere effektive - vi vil gøre vores arbejde ordentligt", lød det fra Dorte Lange, der foruden posten i DLF også er næstformand i den europæiske lærerorganisation Etuce.

Hun fortalte, at Etuce og den europæiske fagbevægelse i det hele taget har fået øje på de danske offentligt ansattes kamp og både beundrer og støtter den.

"Vi er slet ikke alene!"

Dramatisk uge for sammenholdet i fagbevægelsen