'Kritik kommer ikke ud af den blå luft. Den kommer ud af en reel bekymring, som jeg gerne vil forstå og tage alvorligt', siger Thomas Alexander Hoelgaard.
"Kritik kommer ikke ud af den blå luft. Den kommer ud af en reel bekymring, som jeg gerne vil forstå og tage alvorligt", siger Thomas Alexander Hoelgaard.

Ny Teach First-direktør: Vi skal blive bedre til at komme kritikken i møde

Det er hidtil ikke lykkedes foreningen Teach First Danmark at komme på finansloven, og fra i år udfases fondsmidlerne. Foreningens nye direktør vil i dialog med kritikerne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der var ingen penge til Teach First Danmark på sidste års finanslov og fra og med 2021 udfases de sidste fondsmidler, der er gået til at etablere hele setup'et, der rekrutterer nyuddannede akademikere til at undervise i folkeskolen, mens de supplerer deres uddannelse med en  meritlæreruddannelse.

Især under sidste års finanslovsforhandlinger gik bølgerne højt. Teach First blev af tre uddannelseschefer i et debatindlæg hos Skolemonitor kaldt "en rekrutteringskampagne", der "bare handler om at lave forretning".

Også tre studenterforeninger - her i blandt Lærerstuderendes Landskreds - slog sig sammen i en fælles kritik af Teach First.

Selvom der er tale om en non-profit-organisation var de studerende bekymrede for, at Teach First kan blive en glidebane mod "statsstøttet privatisering af det videregående uddannelsessystem".

"Vi vil gerne bidrage i et bredt samarbejde til at afhjælpe de rekrutteringsudfordringer, som særligt skoler i udsatte boligområder og yderkommer har i dag, og som derfor rammer socialt skævt. Teach First Danmark er med til at afhjælpe lærermanglen, der hvor den er mest akut. Specifikt på de skoler og i de kommuner, hvor der er flest ikke-uddannede lærere", siger Thomas Alexander Hoelgaard.

Kommuner og skoler ender med ekstraregningen

Kommuner og skoler ender med ekstraregningen

Den afgående direktør i Teach First Danmark understregede, da foreningen ikke kom på finansloven for 2021, at konsekvenserne ville være store.

Jesper Bergmann forudså, at man må afvise ansøgere, koncentrere indsatsen om hovedstadsområdet, hvor foreningen samarbejder med de to professionshøjskoler KP og Absalon, samt at kommuner og skoler fremadrettet vil være blandt de "mest oplagte" nye finansieringsmuligheder.

"Vi synes, det bør være en statslig opgave at sørge for, at alle skoler, som står med et stort og akut behov for flere kvalificerede lærere, fortsat har muligheden for også at få lærere gennem Teach First Danmark".

Tror du på, at det vil lykkes at komme på finansloven?

"Jeg tror på, at alle partier er enige om, at vi har et fælles ansvar for at løse den lærermangel, som rammer socialt skævt. Det er helt afgørende for, at flere får en ungdomsuddannelse", siger Thomas Alexander Hoelgaard, som tilføjer:

"Vi har nu også så mange erfaringer med, at meritlærere fra Teach First bliver på skolerne og i meget høj grad engagerer sig som tillidsvalgte. Så frygten for, at de måske ikke ville passe ind, den, mener jeg, er manet i jorden".

Powered by Labrador CMS