”Langt flere folkeskolelærere skulle stille op som byrådspolitikere. For de har nogle særlige formidlingsegenskaber – og så gavner det også standens renomme”, mener Arne Ebsen, pensioneret folkeskolelærer og nyvalgt byrådsmedlem i Svendborg Kommune.
”Langt flere folkeskolelærere skulle stille op som byrådspolitikere. For de har nogle særlige formidlingsegenskaber – og så gavner det også standens renomme”, mener Arne Ebsen, pensioneret folkeskolelærer og nyvalgt byrådsmedlem i Svendborg Kommune.

Pensioneret lærer tager endnu en tørn i kommunalpolitik

Helt fra studietiden på Haderslev Statsseminarium har 66-årige Arne Ebsen været politisk aktiv. Ved kommunalvalget i november fik han 598 stemmer blandt borgerne i Svendborg Kommune, og han er nu klar til sin ottende periode i byrådspolitik.

Publiceret

Mere om ArneEbsen

Født i 1955 på Als.
Gift, har fire døtre og ni børnebørn.
Formand for opholdsstedet Hjørnegården.
Næstformand, FilmFyn.
Næstformand, Idrætsefterskolen Ulbølle.
Næstformand, Foreningen til fremme af cykelsti mellem Ollerup ogSvendborg.
Bestyrelsesmedlem, Forum 5762.
Bestyrelsesmedlem, Egebjerg Lokalhistoriske Forening.
Rejseleder til Prag og Berlin for Gislev Rejser.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er en mand med et stærkt lokalt engagement, som folkeskolen.dk møder ved køkkenbordet i villaen lige over for kirken i landsbyen Ulbølle - uden for Svendborg.

De sidste fire cifre i Arne Ebsens telefonnummer er for eksempel 5762 - postnummeret for Vester Skerninge. Det lokalområde, som 66-årige Arne Ebsen har boet i, siden han i 1980 fik ansættelse som "lærer på prøve" på Vestermarkskolen i netop Vester Skerninge.

Udvikling af lokalområderne og en ligeværdig udvikling af hele Svendborg Kommune - i både by og land - var da også nogle af Arne Ebsens mærkesager til kommunalvalget i sidste måned. I konstitueringen af byrådet løb Arne Ebsen - som den helt store stemmesluger for SF - helt som ønsket med formandsposten for det nyoprettede Plan- og Lokalsamfundsudvalg.

"For mig er det et ønskeudvalg, fordi det indeholder to helt afgørende elementer; planlægning - herunder lokalplaner og kommuneplaner - samt inddragelse af borgerne i kommunens beslutninger".

Han er helt klar over, at netop området med lokalplaner kan være øretævernes holdeplads, men med erfaring fra kommunalpolitik tilbage fra 1981 er det på ingen måde skræmmende.

"Jeg går aldrig ind med en attitude, hvor jeg-alene-vide-alt. Jeg vil arbejde for en god og grundig dialog og inddrage borgerne langt mere. Samtidig vil jeg arbejde for at genvinde noget demokrati. Myndiggøre borgerne, så de også tager ansvar og føler sig forpligtigede over det fællesskab, vi alle skal bidrage til", siger Arne Ebsen. At det lige præcis blev i det sydfynske - først i Egebjerg Kommune og siden strukturreformen i Svendborg Kommune, -  at Arne Ebsen har været aktiv lokalpolitiker, skyldes jobbet på Vestermarkskolen.

"Da jeg søgte job der i 1980, var det rigtig svært at få job som lærer, men på Vestermarkskolen lykkes det mig at komme ind som 'lærer på prøve', og efter to år blev jeg tjenestemandsansat".

Medlemsskabet af SF holdt han, og da den tiltænkte spidskandidat for Liste T - den Tværsocialistiske Liste, som blandt andet talte SF, pludselig fraflyttede Egebjerg Kommune, blev Arne Ebsen spurgt, om han ville stille op i stedet.

Han kom ind med omkring 100 stemmer og sad i byrådet indtil udgangen af 1989, hvorefter han holdt en pause på otte år for at hellige sig sin familie og give plads til, at hans livsledsager Anne-Birthe skulle i gang med en uddannelse til socialrådgiver.

"Jeg holdt en pause fra kommunalpolitik, men var stadig engageret som formand for ungdomsskolens bestyrelse, medlem af skolebestyrelsen, mødeleder i Pædagogisk Råd på skolen og nåede også lige at starte fodbold for piger op i Egebjerg, inden jeg i 1997 igen blev valgt ind for Liste T", forklarer Arne Ebsen.

Lærere har en særlig force

Han opfordrer alle faggrupper til at gå ind i lokalpolitik, men mener, at netop lærere har en særlig force omkring formidling, fordi de via lærerjobbet er vant til at stå frem foran en forsamling.

"Samtidig er det godt for lærerstandes renomme med lærere i kommunalpolitik. Vi folkeskolelærere har været udsat for så meget mistænkeliggørelse og kritik, men når vi går ind og engagerer os, får borgerne et andet syn på lærerstanden", slutter Arne Ebsen.

Powered by Labrador CMS