Tal gerne på borgermøder

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et forslag om at lukke Linstrup Børnecenter i Vejen fik borgerforeningen til at indkalde til møde, hvor man også skulle diskutere, om man skulle begynde arbejdet for at åbne en friskole, der kunne erstatte folkeskolen. Flere lærere på skolen boede i nærområdet og ville gerne deltage i mødet.

Men de var i tvivl: Måtte de deltage i mødet i deres fritid, og måtte de sige noget om deres holdning til, at arbejdsgiverne ville lukke deres arbejdsplads? De spurgte skolelederen, som sendte en fælles meddelelse til alle medarbejdere: »I må gerne deltage i borgermøder, I skal bare være opmærksomme på den dobbeltrolle, I vil kunne få på sådan et møde«. Skolelederen skrev videre, at hvis lærerne deltog, var det som repræsentanter for Vejen Kommune, og det blev understreget, at ansatte ikke må deltage i oprettelsen af en friskole.

»Begge dele er faktisk lodret forkert«, forklarer FTF's advokat Helle Hjorth. Lærere må gerne deltage i borgermøder om deres egen skole. De må også gerne ytre sig som privatpersoner på sådan et møde.

»Man kan roligt udtale sig om, hvor man er ansat. Det er dog helt afgørende, at man også husker at præcisere, at man nu ytrer sig på egne vegne - det vil sige som privatperson«.

Danmarks Lærerforening skrev et brev til Vejen Kommune, som efterfølgende reagerede, og meddelelsen fra skolelederen blev trukket tilbage.

»Problemet er bare, at det først skete efter borgermødets afholdelse«, siger Helle Hjorth.

Advokat Christoffer Lambert-Züberlein understreger, at retorikken er meget vigtig, når ledere melder ud: »Der må ikke skabes usikkerhed over for medarbejderne om, hvad der virkelig gælder«.