Skal KL’s Thomas Gyldal være folkeskolens nye minister?

Hvem skal overtage posten som undervisningsminister? Kommentatorerne tror på en kvinde – måske Ane Halsboe Jørgensen. Eller formanden for KL’s børne- og undervisningsudvalg.

Publiceret

Undervisningsministre de seneste 50år

Merete Riisager (LA), 28. november 2016

Ellen Trane Nørby (V), 28. juni 2015

Christine Antorini (S), 3. oktober 2011

Troels Lund Poulsen (V), 8. marts 2011

Tina Nedergaard (V), 23. februar 2010

Bertel Haarder (V), 18. februar 2005

Ulla Tørnæs (V), 27. november 2001

Margrethe Vestager (B), 23. marts 1998

Ole Vig Jensen (B), 25. januar 1993

Bertel Haarder (V), 10. september 1982

Dorte Bennedsen (S), 5. januar 1979

Knud Heinesen (S), 22. december 1978

Ritt Bjerregaard (S), 13. februar 1975

Tove Nielsen (V), 19. december 1973

Ritt Bjerregaard (S), 27. september 1973

Knud Heinesen (S), 11. oktober 1971

Helge Larsen (B), 2. februar 1968

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Uanset hvem der vinder valget, får Danmark en ny undervisningsminister. Merete Riisager fra Liberal Alliance genopstiller ikke. Ser man på den lange bane, har langt de fleste undervisningsministre - ligesom på alle andre ministerposter - været mænd. Men ser man på de seneste 50 år, har ni ud af 14 været kvinder.

Lars Trier Mogensens tredje bud er den tidligere børne- og ungeborgmester i København Anne Vang Rasmussen (Socialdemokratiet).

»Hun var et lysende politisk talent, ja, hun fremstod næsten som en yngre udgave af Mette Frederiksen, inden hun forsvandt ind i forvaltningen. Men Anne Vang kommer kun i spil, hvis Ane Halsboe-Jørgensen og Kaare Dybvad får tilbudt andre ministerposter. For med Mette Frederiksens kampagne om at være »børnenes statsminister« bliver undervisningsministerposten én af de allervigtigste i en ny regering, og derfor vil valget mest sandsynligt falde på én fra inderkredsen«, pointerer Lars Trier Mogensen.

Mette Frederiksen har meldt ud, at hun går efter en socialdemokratisk regering, men skulle det ende anderledes, mener Amalie Lyhne også, at Socialistisk Folkepartis Jacob Mark kan komme i spil.

»Han er meget ung, men han har til gengæld vist stort talent, og så er han vellidt overalt på Borgen. Han har erfaring som undervisningsordfører«, siger hun.

Svært at pege på gode blå kandidater

Hvis blå blok vinder valget, tror Amalie Lyhne hverken på Dansk Folkeparti eller Liberal Alliance i regering.

»Så bliver det enten en ren V-regering eller måske nok en VK-regering. Karen Ellemann fra Venstre har ministererfaring, og hun får sjældent fjender - det kan der være brug for i ministeriet nu. Hvis det skal være en konservativ, kunne det være Mette Abildgaard. Flere konservative ministre er på vippen til overhovedet at blive valgt, men Mette Abildgaard i Nordsjælland er ret sikker på genvalg. Det Konservative Folkeparti har ikke mange talenter i folketingsgruppen, men Mette Abild­gaard er ét af dem«.

Alternativt kan det blive en af de to nye profiler i Københavns Storkreds, som kæmper om pladsen for Det Konservative Folkeparti, Marie Høgh og Nikolaj Bøgh.

»I forhold til den nuværende folketingsgruppe vil de begge udgøre et markant løft, og skulle Det Konservative Folkeparti komme i regering, kunne de derfor også være ministerpotentiale på trods af deres manglende erfaring. Men Mette Abildgaard er stadig bedste bud fra Det Konservative Folkeparti og Karen Ellemann fra Venstre«, siger Amalie Lyhne.

 

Hans Engell mener, at det er nærmest umuligt at sige, hvem det kan blive, hvis blå blok vinder valget, også fordi man ikke ved, hvilken regering det i så fald vil blive:

»Det vil være en post, som både Det Konservative Folkeparti og særligt Venstre gerne vil have. Men der er ikke nogen helt oplagte, for selv om folkeskolen og undervisning har fyldt og fylder rigtig meget, er der ikke ret mange, der har slået sig rigtigt op på det politisk. Og uanset hvor vigtigt området er, så er det også en meget krævende og til tider en meget utaknemmelig post. Det er meget svært at tjene medaljer«.

 
Powered by Labrador CMS