Har du som lærerstuderende taget stilling til a-kasse?

Hvis du melder dig ind i en a-kasse senest et år inden din sidste eksamen, har du ret til dagpenge efter endt uddannelse, og indtil du starter i det første job.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis du er lærerstuderende på tredje år, kan du med fordel allerede nu tage stilling til, om du vil være medlem af en a-kasse. For så er det nu, du skal melde dig ind.

Hvis man som lærerstuderende melder sig ind senest et år inden afsluttet uddannelse, slipper man nemlig for en karensperiode på en måned, hvor man ellers ikke ville kunne få udbetalt dagpenge. Og det er svært som nyuddannet lærer at undgå mindst en kort periode på dagpenge - også selv om der i øjeblikket meldes om lærermangel.

»Man har reelt ikke mulighed for at gå direkte ud i job, da langt størstedelen bliver færdig med studiet i juni måned, men man bliver tidligst ansat per 1. august og får først den første lønseddel en måned efter«, forklarer konsulent i Lærernes a-kasse Kristina Petersen og tilføjer:

»Desuden venter de fleste kommuner gerne med at opslå nye lærerstillinger, indtil man har dannet sig et overblik og flyttet lærere rundt i kommunen i tilfælde af elevnedgang på én skole og tilgang på en anden«.

Særregler for studerende under 30 år

Er man under 30 år, er det bestemt ved lov, at man gratis kan blive medlem af en a-kasse, mens man studerer. Lærernes a-kasse anbefaler derfor, at man melder sig ind allerede ved starten af studiet.

Medlemskab giver adgang til faglige arrangementer og andre tilbud i a-kasseregi igennem hele studietiden. Er man over 30 år, er medlemskabet ikke gratis, og det får ifølge Kristina Petersen mange studerende over 30 år til at fravælge medlemskab.

»Vi anbefaler, at man venter med at melde sig ind til det sidste år, men til gengæld sparer op i løbet af de første tre år af studiet til kontingentet det sidste år. Det kan betale sig i længden, da et års medlemskab er en mindre udgift end manglende dagpenge i en eventuel karensperiode«, siger hun.

Også relevant på fjerde studieår

Er du som lærerstuderende kommet til fjerde år uden at være medlem af en a-kasse, så er der stadig fordele at hente, hvis du får det gjort senest 14 dage efter din sidste eksamen. Så kan du nemlig blive medlem på dimittendvilkår.

»Man er stadig underlagt en måneds karensperiode, men så har man ret til dagpenge derefter. Melder man sig ind, efter at der er gået to uger, så skal man arbejde et antal timer svarende til en fuldtidsansættelse i et helt år, før man kan få dagpenge«, siger Kristina Petersen.

Powered by Labrador CMS