Sygeplejerskerne og lærerne stod sammen omkring en såkaldt musketered ved overenskomstforhandlingerne i 2018. Samme musketered er ikke indgået i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2021.
Sygeplejerskerne og lærerne stod sammen omkring en såkaldt musketered ved overenskomstforhandlingerne i 2018. Samme musketered er ikke indgået i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2021.

OK21: Sygeplejersker splittede før urafstemning

I Dansk Sygeplejeråds kongres anbefaler 75 delegerede et ja og 68 et nej til sygeplejerskernes overenskomstforlig. Et eventuelt nej fra sygeplejerskerne får ikke umiddelbart konsekvenser for lærerne, mener både en arbejdsmarkedsforsker og DLF.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Stem nej. Sådan står der på et badge, der dukker op på flere sygeplejerskers Facebookprofiler i denne uge. Et sted, hvor debatten om overenskomstresultatet gløder, er ifølge A4Overenskomst Facebook-gruppen "Sygeplejersker er mere værd". Marietta Petersen, som arbejder på intensivafdelingen på Regionshospitalet i Silkeborg, er initiativtager til gruppen, som har næsten 20.000 medlemmer.

"Selvom de fleste godt ved, at vi ikke kan løfte lønefterslæbet ved en overenskomstforhandling, tror jeg, at det er svært for mange at acceptere, at vi igen står i en situation, hvor vi ikke kan handle. Vi er på en eller anden måde fastlåst, og det rammer bare en nerve i de fleste mennesker, som føler en stor uretfærdighed", siger Marietta Petersen til A4Overenskomst.

Arbejdsmarkedsforsker: Svært at konflikte i coronatid

Arbejdsmarkedsforsker: Svært at konflikte i coronatid

Mikkel Mailand er lektor og forskningsleder på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (Faos) ved Københavns Universitet. Han har fulgt de offentlige overenskomster i mange år. Også han sammenligner situationen med 2008.

"Det vil sandsynlighed ikke være en konflikt, der vil brede sig. Der vil ikke ske det, at Forhandlingsfællesskabets forlig med KL som sådan kommer til at blive forkastet på den baggrund", siger han.

Mikkel Mailand tror, at i en sådan situation, kan der komme sympatitilkendegivelser fra andre forbund, men ikke sympatikonflikter.

"Udsigten til, at man kan gennemføre sådan en konflikt og få noget positivt ud af den, er lidt begrænset på grund af coronakonflikten. Vi står i en situation, hvor langt  størstedelen af hovedbestyrelsen af Dansk Sygeplejeråd anbefaler et ja, selv om de ikke er overglade. De siger, at vi kommer ikke til at løse det her kun ved overenskomstforhandlingerne, vi må have politikerne på banen. Så der er vist en anden vej. Så selv om der kan vise sig forståelse for sygeplejerskernes lønefterslæb, så tror jeg ikke, man kan banke den helt store sympatitilkendegivelseop nu".

Læs mere

A4Overenskomst

Powered by Labrador CMS