Debat

Allan Laursen, direktør i Sputnik.

Sputnik har overenskomst

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Formand for Danmarks Lærerforenings overenskomstudvalg Gordon Ørskov Madsen skrev i forrige nummer af Folkeskolen, at Lærernes Centralorganisation (LC) fortsat har ret til at opretholde sin blokade over for Sputnik. Det har han ret i. Der er dog nogle væsentlige nuancer, som mangler.

For det første betyder afgørelsen blot, at LC/DLF har ret til at søge en overenskomst med Sputnik. Det ændrer ikke på det faktum, at den overenskomst, som både Sputnik og vores kollegaer på Basen og Behandlingsskolerne har med Socialpædagogernes Landsforbund (SL) og Dansk Erhverv, fortsat dækker alt personale, der arbejder med børnene. Vi er åbne over for dialog med LC/DLF, men det er usandt, at de læreruddannede ikke har en overenskomst i Sputnik. Det har de.

Det primære arbejde, der udføres af alle medarbejdere på Sputnik, er socialpædagogisk og behandlingsmæssigt, uanset at nogle af medarbejderne er læreruddannede. Den landsdækkende områdeoverenskomst, vi har tiltrådt, dækker den type arbejde på det private arbejdsmarked (modsat uddannelsesoverenskomster i det offentlige). Overenskomsten har eksisteret i mange år, og SL har tradition for at dække arbejdet på dag- og døgnbehandlingsområdet.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

For det andet bedriver vi dagbehandling, som er væsensforskelligt fra både folke- og specialskole, blandt andet fordi det er en foranstaltning, hvor serviceloven har lige så stor vægt som folkeskoleloven. Det er et område, som DLF ikke tidligere har udvist interesse for. Derfor kan det undre, hvad der ligger bag denne nye interesse? Og samtidig kan man undre sig over den mangel på nysgerrighed, DLF har udvist, når nu området er nyt for dem.

Privat dagbehandling adskiller sig også ved det forbilledlige samarbejde og faglige fællesskab mellem lærer- og pædagoguddannede, som ikke ses mange andre steder, og som kommer børnene til gode. Vi har brug for en overenskomst, der grundlæggende forstår, accepterer og tilgodeser dette forhold.

For det tredje skriver Gordon Ørskov om »social dumping for fuld udblæsning«. Det er noget sludder. Vi er blevet rutinemæssigt tjekket flere gange, blandt andet i forbindelse med udbud med Københavns Kommune, hvor vi er blevet undersøgt af Bureau Veritas, som har blåstemplet både løn- og arbejdsvilkår.

Da det imidlertid er en påstand, som LC/DLF bliver ved med at komme med, vil vi gerne eksemplificere, at en læreruddannet med 12 års erfaring får en løn på 45.468,64 kroner om måneden inklusive fuldt arbejdsgiverbetalt pension (17,3 procent), særlig opsparing og feriegodtgørelse. I tillæg til dette tilbyder vi andre goder, der sjældent er i det offentlige.

Det, jeg er specielt ærgerlig over, er nedgørelsen af hele Sputniks kanondygtige og engagerede personale. De er efter min mening selv i stand til at afgøre, om de ønsker en arbejdsplads som Sputnik. At fagforeningen ikke giver dem mere kredit og lytter til dem, er forstemmende. Hvis dialogen mellem dagbehandling som område og Danmarks Lærerforening skal fortsætte, er det nødvendigt, at DLF begynder at lytte og forstå det område, som er nyt for dem.

Skolen Sputnik er flere private dagbehandlingsskoler for elever på alle klassetrin med socioemotionelle vanskeligheder og ADHD og for elever med autisme og psykisk sårbarhed.

Svar fra Gordon Ørskov Madsen