International lærerhilsen: Verden holder øje med Ny Start

Den danske model er et forbillede, og derfor følger udlandet spændt med i Ny Start-samarbejdet mellem Danmarks Lærerforening og KL, lyder det fra generalsekretæren for den internationale lærerorganisation.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danmarks Lærerforening er ikke bare medlem af den internationale lærerforening Education International, der består af 32 millioner lærere fordelt på 400 lærerorganisationer i 173 lande. Kampen for lærernes ret til og muligheder for at lade undervisningen hvile på demokratiske værdier raser i hele verden.

Og Danmarks Lærerforening og Ny Start-samarbejdet står centralt i kampen for ikke bare ordentlige arbejdsforhold, men også både lærere og elevers grundlæggende demokratiske rettigheder.

Sådan lød det fra generalsekretæren i Education International, amerikaneren David Edwards, fra talerstolen på Danmarks Lærerforenings kongres i København.

Her kaldte han det "et formativt øjeblik", da han i 2013 talte til foreningens kongres i Odense, hvor en stor del af publikum kiggede op på ham med to sæt øjne. Det ene i hovedet, det andet på trøjer, hvorpå der var trykt øjne og teksten "se mig i øjnene" med henvisning til den dengang nye konflikt med KL. 

"Dengang stod I i begyndelsen af en konflikt, nu står I forhåbentlig på tersklen til en ny start. Jeg ønsker jeg det bedste. I kæmper for de ting, lærere over alt i verden kæmper for: Redskaber, tid og tillid, der gør det muligt at lykkes med undervisningen. Det er tre sider af en meget vigtig trekant, der ikke kan eksistere uden hinanden", lød det fra David Edwards.

Den danske model er et forbillede

Den danske model er et forbillede

Og der bliver holdt øje med kampen for en ny overenskomst til de danske lærere ude i den store verden, understregede David Edwards. Her ser man nemlig sædvanligvis med beundring på den danske model.

Ikke kun som en model, der kan sikre gode arbejdsforhold, men også at lærerne får gunstige betingelser til at sørge for, at alle elever har adgang til gratis og lige uddannelse, der hviler på værdier, som kan agere bolværk mod de autoritære tendenser i tiden, lød det fra generalsekretæren.

"Jeg vil gerne kunne sige i udlandet, at den danske model virker. At den sikrer redskaber, tid og tillid til, at vi kan leve op til den etiske standard, vi har som undervisere om ikke at gøre skade", sagde han.

David Edwards blev valgt som generalsekretær for Education International i 2018 og har sat gang i et arbejde i den internationale lærerforening, som skal munde ud i formuleringen af nogle grundværdier, der kan gøre foreningen mere manøvredygtig.

"Det er vigtigt at vide, hvad vi står for, hvis vi skal kunne agere og ikke bare reagere på de ting, der bliver gjort imod os", lød det fra David Edwards, der udpegede antidemokratiske bevægelser og neoliberale regeringer, "der vil gøre lærerne til læringsmaskiner" som trusler mod lærergerningen globalt.

Global og lokal kamp for rettigheder

Global og lokal kamp for rettigheder

Her fremhævede han blandt andet Danmarks Lærerforenings indsats for lærerne i Liberia. Desuden fremhævede han situationen i Filippinerne, hvor næstformanden for lærerforeningen i et år har levet under jorden.

"Det er vigtigt at huske på, at det, der sker i Hong Kong og Filippinerne også sker mod os", sagde han og understregede, at det i fremtiden bliver endnu vigtigere at lægge pres på regeringer, der ikke respekterer lærere og elevers rettigheder.

Som med mere eller mindre ufine midler lægger en dæmper på lærernes ret til at undervise i demokrati, menneskerettigheder og klimakrise.

"Jeg ved, at DLF fortsat vil gå forrest i det arbejde", lød det fra talerstolen.

Men det er ikke kun ude i verden, der skal værnes om grundlæggende demokratiske og uddannelsesprofessionelle værdier, understregede David Edwards. Han håber, de får en fremtrædende plads i det Ny Start-samarbejde, DLF har sat i gang med KL.

"Jeg håber, at næste gang, jeg står foran jer, ved siden af jer eller bag ved jer, der er værdierne en del af Ny Start-samarbejdet. Som et forbillede for verdenssamfundet".

Endelig sendte han en særlig hilsen til repræsentanterne for den grønlandske lærerforening. Eller rettere en undskyldning for hvad han kalder sit hjemland USA's præsidents "geografisk udfordrede hjerne".

"Han husker de gode, gamle dage, hvor man købte Manhattan for nogle muslingeskaller. Han har ikke fulgt så meget med siden. På vegne af os alle og menneskeheden: Undskyld".

Powered by Labrador CMS