Per Toft Haugaard fortæller, at en af skolerne har ansat en tysklærer fra Tyskland. Her foregik ansættelsessamtalen over Skype.

Slagelse: Skoler ansætter ikke-læreruddannede

Rekruttering af uddannede lærere er et stigende problem. Halvdelen af de nyansatte denne sommer på skolerne har en læreruddannelse, fortalte kredsformand Per Toft Haugaard på DLF's kongres i dag. Nogle har blot en studentereksamen. En skole har ansat de nye lærere en måned for tidligt for at kunne holde på dem.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærermangel: Laveste ledighed i fem år

"Ud af 54 nyansatte her i august har halvdelen ikke en læreruddannelse. Skolerne fortæller, at de får masser af ansøgninger, men ikke mange kvalificerede. På en skole i Slagelse har man valgt at ansatte tre nye lærere fra 1. juli. De skulle ikke møde op i juli, de skulle blot være klar til at begynde i august. Men det koster så kun en månedsløn mere at holde på dem", siger Per Toft Haugaard.

Han fortæller også, at en af skolerne har ansat en tysklærer fra Tyskland. Her foregik ansættelsessamtalen over Skype.

"Vi må konkludere, at der så ikke er kvalificerede tysklærere i Danmark, der har søgt stillingen. Vi opfordrer kommunen til at forbedre forholdene, så skolerne bedre kan rekruttere lærere".

Ombudsmand: Ikke-læreruddannede vikarer skal lovliggøres

Per Toft Haugaard fortæller, at to af de nyansatte lærere, der har en læreruddannelse, faktisk allerede har forladt skolerne igen inden 1. september. Fordi jobbet var for hårdt. De kom fra efter- og specialskoler, hvor forholdene og elevantallet i klassen var bedre.

"Og hvem skal så erstatte de to, når vi har så svært ved at rekruttere uddannede lærere?", spørger Per Toft Haugaard.

DLF's formand Anders Bondo fortalte, at i Sverige mangler de 38.000 lærere nu, og ligegyldigt hvad de gør, så har de regnet ud at de om fire år vil mangle 50.000 lærere. Så rekrutteringsproblemet er alvorligt. Formanden kunne også fortælle, at der er sket en stor stigning i antallet af lærere, der forlader faget. Især blandt de 32 til 50-årige.

Ellen Trane: Lovændring om vikarer vil ikke få praktisk betydning