
Hjortdal kalder nye retningslinjer for et paradigmeskift: Opfordrer til ulydighed i visse kommuner
De nye retningslinjer for skolerne i fase 2 af genåbningen gør den enkelte skoleleder til sundhedsminister for sin egen skole. Sådan lyder det fra skoleledernes formand, der også kritiserer, at flere kommuner allerede har meldt ud, at alle elever skal i skole på mandag.
Sent i går eftermiddags kom de længe ventede retningslinjer for, hvordan skolerne skal agere i forhold til smittefare og hygiejne, når de fra på mandag skal gøre plads til, at de store elever nu også skal tilbage på skolen.
Ifølge formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal markerer de nye retningslinjer et fuldstændigt paradigmeskifte. For nu er der stort set ingen konkrete retningslinjer at følge. I stedet bliver det op til den enkelte skoleleder at vurdere, hvad der er sundhedsmæssigt forsvarligt.
"Vi var blevet lovet en kontrolleret genåbning, hvor vi ville have nogle retningslinjer at holde os op ad, men så går man pludselig over til et fuldstændig nyt paradigme. Ind til nu har der været meget klare retningslinjer ud for, hvordan vi skal opføre os med afstand, forældre, håndvask og meget andet. Nu hedder det pludselig, at stort set alt kan lade sig gøre, så længe skolelederen vurderer, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Så lige pludselig bliver vi sundhedsministeren på skolen. Og det bryder vi os langt fra om", siger han.
"Jeg har set en kommune, hvor man har bestemt, at alle elever starter på mandag, og at de skal have 30 timer, og at de kun må være på skolens matrikel. Men hvem i byrådet eller på borgmesterkontoret har forstand på, hvordan det ser ud på hver eneste skole?", spørger Claus Hjortdal.
"Det her sker, fordi de retningslinjer har sluppet så meget, og så går det helt galt", tilføjer han.
Opfordrer til kommunal ulydighed
Ifølge skolelederformanden burde myndighederne have justeret på de nuværende retningslinjer, og så kunne man løbende have slækket på kravene i et roligt tempo. Men med den nuværende model har myndighederne sat gang i en konkurrence mellem kommunerne, lyder det fra skolelederformanden.
"Man starter en kommunal konkurrence om, hvem der kan vise mest styrke ved at give flest elever flest timer. Det er simpelthen usmageligt".
Claus Hjortdal opfordrer derfor sine medlemmer til at udvise ulydighed de steder, hvor de kommunale politikere har vedtaget retningslinjer, skolelederne ikke finder forsvarlige.
"Jeg håber, at skolelederne har så meget mod, at de sætter sig op imod de kommunalbestyrelser, der har for travlt. Vi er nødt til at sige, at det er os, der bestemmer. Og der bliver brug for noget kommunal ulydighed, hvor vi siger, at vi først åbner, når det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Og så må de tage kontroversen med kommunalbestyrelsen senere hen", siger han.
Skoler står overfor en svær kommunikationsopgave
Med kun to skoledage til mandag skal skolerne meget snart have meldt noget ud til forældrene. Og her står skolerne overfor en meget svær kommunikationsopgave, forudser Claus Hjortdal.
"Vi står nu i en situation, hvor vi skal kommunikere til forældrene, at det vi gør det her sundhedsfagligt forsvarligt. Forældrene kan se, at de ikke må tage deres barn med i zoologisk have for at se elefanten, men de må eksempelvis gerne tage til forældremøde med 50 andre forældre, følge deres barn ind på skolen uden at vaske hænder, eller vi kan sende børnene på lejrskole - så længe vi bare tror på, at det er i orden".
"Logikken i det her hænger ikke sammen, og det kommer vi til at slås med. For folk kan ikke forstå det her", tilføjer han.
Elever skal sidde helt stille for at kunne sidde tættere
Indtil nu har der blandt andet været retningslinjer for, at børnene ikke må sidde ved siden af hinanden i skolebusser. Men sådan en retningslinje findes heller ikke længere, fortæller Claus Hjortdal. Og ifølge ham er det heller ikke tydeligt nok, om der må sidde to elever for hver ende af et skolebord, der typisk måler 120 cm.