"Her kunne vi så melde ind, hvor langt vi er på studiet, hvilke fag vi har, og hvilke fag vi til nøds kan varetage. Og så kan kommunerne eller skolerne så kontakte os direkte", siger de lærerstuderendes forperson Rasmus Holm om forslaget om at oprette en jobbank for lærerstuderende, der gerne vil melde sig til at arbejde.

Lærerstuderende vil tage del i genåbningen: Opret en jobbank, så skolerne kan bruge os

Når kravene til de store afstande mellem eleverne mangedobler antallet af klasser, kræver det langt flere lærere. De lærerstuderende opfordrer nu skolerne til at bruge dem. De anbefaler, at kommunerne opretter en jobbank, de studerende kan tilmelde sig.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Brug os, vi vil gerne hjælpe. Sådan lyder det nu fra de Lærerstuderendes Landskreds (LL). 

"Vi vil rigtig gerne stille vores arbejdskraft til rådighed til skolerne, som har brug for ekstra hænder i denne tid, hvor der skal holdes afstand", siger de lærerstuderendes forperson Rasmus Holme.

Skoleleder: "Vi kan godt lave en plan for, hvordan børn opfører sig. Men det er en skrivebordsplan" 

Han foreslår, at kommunerne opretter en jobbank, som lærerstuderende kan tilmelde sig og dermed stille sig til rådighed for skolerne.

"Her kunne vi så melde ind, hvor langt vi er på studiet, hvilke fag vi har, og hvilke fag vi til nøds kan varetage. Og så kan kommunerne eller skolerne så tage direkte kontakt til os", siger han.   

Inspiration fra jobbank til sundhedspersonale

Tilbage i marts oprettede regionerne en jobbank for studerende, ledige og pensionister med sundhedsfaglige kompetencer til at hjælpe til på landets sygehuse. Og det er en lignende jobbank, som Rasmus Holme forestiller sig. 

"Omkring en tredjedel af vores medlemmer arbejder i forvejen normalt som lærervikarer, og jeg tror, at der er mange flere, der gerne vil hjælpe til. Mange har jo også mistet deres supplerende indtægt, som de eksempelvis kan have hårdt brug for til at kunne betale huslejen", siger han og understreger, at han mener, at de lærerstuderende skal arbejde på overenskomstmæssige forhold og på vikarlønsats, hvis de kaldes ind.

KL: Rigtigt interessant forslag

I KL tager man postivt imod forslaget om at lave en jobbank til de lærerstuderende, siger formand for KL's Børne- og Undervisningsudvalg Thomas Gyldal Petersen. 

"Det er et rigtig interessant forslag fra De Lærerstuderendes Landskreds, som vi gerne vil tale mere med dem og andre relevante parter som eksempelvis professionshøjskolerne om. Vi har lige nu nogle store kapacitetsudfordringer på både skole- og dagtilbudsområdet, og i takt med at man genåbner samfundet yderligere, vil presset på både de fysiske rammer og personaleresurserne vokse", siger han. 

Lærerstuderende skal være med til at komme med bud på ny karakterskala: Ønsker færre karakterer

Thomas Gyldal Petersen tilføjer, at det dog kan tage lidt tid før, at skolerne kan optage et stort antal lærerstuderende. 

"Det er klart, at man ikke bare kan absorbere en masse nye medarbejdere sådan uden lige, da det jo også kræver en masse tid og resuser at få medarbejderne ordentligt i gang. Det er en balance, som vi må tale nærmere med lederne om, men det er bestemt en vej, man kan gå. Og det kan jo også gælde i forhold til pædagogstuderende og vores dagtilbud", siger Thomas Gyldal Petersen.

Skole har indkaldt alle og tidligere vikarer

Som folkeskolen.dk skrev i sidste uge er der skoler, der allerede har indkaldt alle fra deres liste over tilkaldevikarer. I Greve har viceskoleleder på Krogårdskolen Dan Løwe tilmed indkaldt nogle af sine tidligere vikarer.

"Jeg har kaldt alle mine vikarer ind. Jeg har også fundet gamle vikarer. Jeg har virkelig været ude at støvsuge. Jeg har fundet en enkelt tidligere ansat som i dag er fuldtids fodboldtræner og ansat ham som vikar. Vi har tryllet alt frem, hvad vi kunne. Men bliver nogle syge, bliver det svært", fortalte han i sidste uge til folkeskolen.dk. 

Genåbning: Udskolingslærere skal undervise i indskolingen

DLF: God ide

I Danmarks Lærerforening støtter formand for foreningens undervisningsudvalg Regitze Flannov ideen. Hun fortæller, at skolerne indtil nu har gjort en stor indsats for at finde personale nok til at kunne leve op til sundhedsmyndighedernes retningslinjer. 

"Det er en god ide. Vi hører, at skolerne gør alt, hvad de kan for at finde hænder nok. Vi kan se, at der er forskellige tilgange til det. Der er skoler, der indkalder pensionerede lærere, vikarer og lærerstuderende", fortæller hun.

Ligesom de ældste skoleelever må de lærerstuderende for tiden leve med selv at modtage fjernundervisning på deres egne studier. Der er pt ingen melding på, hvornår de får mulighed for at vende tilbage til almindelig undervisning på Professionshøjskolerne.