Flere skoleelever ser ud til i år at nyde godt af kortere skoledage end oprindeligt forventet.
Flere skoleelever ser ud til i år at nyde godt af kortere skoledage end oprindeligt forventet.

Ny frihed: Kommuner på stribe gør skoledagen kortere

Landet over giver kommunerne deres skoler lov til at droppe elevplaner og gøre skoledagene kortere ved at konvertere understøttende undervisning til tolærer-ordninger. Det skaber bekymring i KL, der ikke håber, at den nye frihed gøres permanent.

Publiceret

KOMMUNER SÆTTER SKOLERNE FRI

Det er ikke kun landets største kommune, København, der - somtidligere omtalt på folkeskolen.dk - har besluttet at uddelegere denye frihedsgrader til folkeskolerne i kølvandet påcorona-nedlukningerne. En stikprøve, som folkeskolen.dk harforetaget blandt 10 øvrige og vilkårligt udvalgte kommuner, viser,at samtlige kommuner går samme vej og giver deres skoler frieretøjler til at organisere skoledagen i dette skoleår. Detgælder:

* Aarhus
* Greve
* Køge
* Aalborg
* Randers
* Slagelse
* Odense
* Herlev
* Rebild
* Frederikshavn

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Folkeskoleelever over hele landet ser ud til i dette skoleår til at nyde godt af kortere skoledage, end de forventede, da de startede i skole efter sommerferien.

Kommune efter kommune har gennem de seneste uger nemlig besluttet at lade deres folkeskoler nyde godt af den ekstraordinære frihed, som var en væsentlig del af en bred politisk aftale i kølvandet på corona-krisen fra før sommerferien.

Det viser en stikprøve, som folkeskolen.dk har foretaget blandt 10 forskellige kommuner.

I alle 10 kommuner har skolepolitikerne besluttet at lade skolerne udnytte de nye muligheder for at droppe elevplanerne, se bort fra kravet om lærernes undervisningskompetence og gøre skoledagen kortere ved at konvertere understøttende undervisning til flere tolærer-ordninger.

Kortere skoledage i Herlev

Kortere skoledage i Herlev

Det gælder fx i Herlev Kommune, hvor den socialdemokratiske borgmester hedder Thomas Gyldal Petersen og er formand for KL's børne- og undervisningsudvalg.

Herlev har som en af ganske få kommuner hidtil holdt fast i skoledagens længde - men ikke længere, oplyser næstformanden i kommunens børne- og uddannelsesudvalg, Marco Damgaard (S).

"Vi har behandlet sagen, og vi har lagt friheden ud til skolerne. Vi har ellers holdt fast i de lidt længere skoledage, men da den her beslutning kom på bagkant af corona, så lagde vi det ud til skolerne. Vores tre folkeskoler har valgt at udnytte det her med at omlægge understøttende undervisning til tolærer-timer, og de har valgt at gøre det på den samme måde, så skoledagens længde er ens - uanset om man går på den ene eller anden skole", siger Marco Damgaard - der i øvrigt er skoleleder på Tingbjerg Skole i København.

Powered by Labrador CMS