Lærere i Kolding får fyreseddel i dag

Lærere på Langeland og i Kolding bliver i disse dage afskediget. Kommunernes stramme økonomi betyder, at der må skæres ned på antallet af lærere. Det er en helt ny og alvorlig situation, lyder det fra kredsformændene.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Her til morgen modtog tyve lærere på skolerne i Kolding beskeden om, at der fra næste skoleår ikke er et job til dem. Tillidsrepræsentanterne på skolerne har afsat hele dagen til at tage sig af alle de spørgsmål, der kan opstå. Og psykologer står også klar til at hjælpe lærerne.

"Det har vi aldrig prøvet før. Og fra næste skoleår kommer der til at mangle 93 kolleger, så det bliver hårdt at være lærer i Kolding", siger kredsformand for Kolding Lærerkreds Anders Petersen, der allerede har modtaget opkald fra tillidsrepræsentanter fra de berørte skoler, der ønsker at komme ned forbi kredskontoret senere på dagen.

Oprindeligt stod det til, at der skulle fyres op mod 100 lærere, men blandt andet har Kolding Lærerforening forhandlet en aftale med Kolding kommune, der betyder, at ældre lærere har mulighed for at blive pensioneret fra et højere løntrin, hvis de vælger at gå fra tidligere end planlagt. Desuden har nogle lærere selv sagt op eller er gået på orlov.

I Kolding er der ansat knap 1000 lærere. Lærerkredsen har indgået en aftale med kommunen om, at hvis der dukker ledige stillinger op i kommunen, så har de tyve lærere, der i dag bliver afskediget fortrinsret til jobbene.

"De er jo ikke fyret, fordi der er noget galt med deres arbejde. Vi krydser fingre for, at der også bliver arbejde til de sidste tyve. Måske er der nogle, der går på pension til august", siger Anders Petersen.

22 fyringer på Langeland

På Langeland er ansat knap 150 lærere. Umiddelbart ser det ud til, at 22 af dem bliver afskediget i denne uge. Kommunen har som led i en større spareplan ændret øens skolestruktur. Langeland får fra at have otte skoler til blot at have tre.

"Vi har aldrig før været udsat for at skulle spare på grund af arbejdsmangel. Så det her er meget alvorligt", siger formand for Ø-havets Lærerkreds Torben Møller Petersen.

Lærerkredsen har prøvet at forberede lærerne på situationen ved blandt andet at holde café-møder, hvor lærerne kunne komme efter skoletid.

"Vi har snakket med de ældre lærere om, de kunne overveje at gå af. Men det er et hamrende ømtåleligt emne. Man skal gå meget forsigtigt til værks", siger Torben Møller Petersen.

Kredsen har fået forhandlet det sådan, at lærere, der bliver afskediget, får tre måneder med fuld løn, efter de er fratrådt stillingen.

"Kommunens økonomi er meget dårlig, så det har været svært at få noget hjem", siger Torben Møller Petersen.

Da fyringerne sker som et led i en omfattende ændring af øens skolestruktur - der bliver blandt andet oprettet en helt ny og stor skole i Rudkøbing - er alle lærere i princippet i fare for at blive fyret.

"Det har givet dårlig stemning i lang tid. Alle går og er usikre. Dybest set nedlægger man alle skoler, så alle lærere er i spil".

Kommunen har hyret et konsulentfirma, der kan hjælpe lærere, der står uden job med planer for fremtiden. Torben Møller Petersen tror, at alle lærere, også dem, der stadig har deres job, når ugen er slut, får brug for hjælp i den kommende tid.

"Vi frygter, at det kan give yderligere dårlig stemning på skolerne. Kan dem, der beholder deres job vise deres glæde, når de stadig arbejder tæt sammen med folk, der mister deres job til august?", spørger han.