Tillidsrepræsentant Line Nykjær Larsen gennemgår aftalen for lærere på Borgerskolen i Taastrup. Foto: Erik Bjørn Møller

Debat i faglig klub om arbejdstidsaftale: "Folk skal altså også have tid til at gå til pilates"

Interessen var til at overskue, og meningerne var delte, da lærernes faglige klub på Borgerskolen i Taastrup gennemgik den nye arbejdstidsaftale. Men fælles for ja- og nej-sigere var, at tilliden til borgmesteren, Michael Ziegler og forvaltningen kan ligge på et lille sted.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg har en kollega, der stemte ja, fordi så gad han simpelthen ikke høre mere om det pis", lyder det fra en af lærerne rundt om bordet på lærerværelset på Borgerskolen i Høje-Taastrup Kommune vest for København.

Om der er ved at indfinde sig en træthed blandt lærere over at høre om den ny arbejdstidsaftale, skal være usagt.

Men en kendsgerning er det, at det ikke ligefrem blev et tilløbsstykke for skolens lærere, da tillidsrepræsentant Line Nykjær Larsen torsdag har indkaldt til møde i lærernes faglige klub for at gennemgå og diskutere udkastet til den aftale, der lige nu er til afstemning blandt medlemmer af Danmarks Lærerforening.

Var skolens lærere sent torsdag eftermiddag for trætte eller optaget af alt muligt andet, stod det til gengæld klart fredag formiddag, at over halvdelen af skolens lærere nu har afgivet deres stemme.

Nølende ja-siger

At lærerne skal huske at stemme er da netop også det helt overordnede budskab, da Line Nykjær Larsen indleder sin gennemgang af aftalen mellem KL og Lærernes Centralorganisation med seks lærere, kredsformand Heidi Yoma Rasmussen og folkeskolen.dk's udsendte som tilhørere:

"Jeg skal ikke overbevise nogen om noget her. Andet end at I skal stemme - og få folk til at stemme", lyder det fra tillidsrepræsentanten, som ikke lægger skjul på, at hun selv er "nølende ja-siger".

"Jeg stemmer ja, fordi jeg synes, at aftalen er en forbedring af det, vi har. Vi er ikke i mål, men det er et skridt på vejen, og jeg synes, at det er et farvel til lov 409", siger Line Nykjær Larsen.

Her er aftalen: Pligt til samarbejde og fokus på forberedelse 

Forinden har hun gennemgået aftalens indhold - punkt for punkt - suppleret af kredsformand Heidi Yoma Rasmussen.

Her bliver der blandt andet fokuseret på temaer som opgørelse af arbejdstiden, forberedelsestid, undervisningstal, skoleplaner og prioriteringer. Derefter handler det om opgaveoversigten.

"Det er jo en glidebane"

"Det er et sted, hvor det har været noget værre rod i nogle år. Nu kommer der i hvert fald tal på noget af det. Der skal stå, hvor meget vi skal undervise - og det vil de jo gerne skrive. Så skal der være estimeret tid til individuel forberedelse. Der skal simpelthen stå tal på, hvor meget forberedelse, vi hver især får. Og det er altså en kæmpe forbedring, som jeg er glad for", lyder det fra tillidsrepræsentanten.

"Men hvad er idéen med det?", spørger en af lærerne omkring bordet.

Spørgsmålet kommer fra Ingvar Vestergaard, der også er suppleant for tillidsrepræsentanten. I modsætning til Line Nykjær Larsen er han overbevist nej-siger.

"Når man sidder og laver sin fagfordeling, så er der jo tid på det hele. Men når du så får din opgaveoversigt, så er tiden væk. Hvorfor?", uddyber han.

"Fordi de vil have, at du skal holde op med at fokusere på, om du har fået tid nok til din opgave", lyder svaret fra Line Nykjær Larsen.

"Det er jo en glidebane", konstaterer Ingvar Vestergaard.

Kredsformand Heidi Yoma Rasmussen indskyder:

"Det er jo en sjov juleleg, og det er det modsatte af det her tillidsbaserede samarbejdsspor, som de siger, at vi skal have. Det er ildeset, at ledere sætter tal på", siger hun.

Formandens nej er lokalt betinget

For Heidi Yoma Rasmussen er ikke begejstret for den nye aftale. Ganske vist har lærerkredsen i Høje-Taastrup Kommune samlet anbefalet deres medlemmer at stemme ja.

"Men formanden er jo også fri til at stemme nej, og det gør formanden altså. Fordi det her er en aftale, som i høj grad er en tillids- og samarbejdsaftale, og jeg har stadig tilbage at møde et grundlag for den tillid her i kommunen. Så det er fuldstændig lokalt betinget", siger hun.

Og dermed peger hun mod rådhuset, hvor borgmesteren er konservativ og hedder Michael Ziegler - manden der på KL's vegne forhandlede det nye udkast til arbejdstidsaftalen på plads med Lærernes Centrealorganisation.

"Mine erfaringer med Høje-Taastrup Kommune gør, at jeg simpelthen ikke kan pege på, hvorfor jeg skulle have tillid til, at de mener det her fuldblods. Men jeg skal da glæde mig, hvis jeg tager fejl", siger Heidi Yoma Rasmussen.

Line Nykjær Larsen kommer ind på det samme, da hun vender punktet om, at opgaver på over 60 timer skal nedfældes skriftligt.

"Det er ikke nok. Vi vil jo have tid på alle opgaver - men det åbner i hvert fald for, at vi kan tale om tid på opgaverne. Hvis det stod til forvaltningen, skal vi jo slet ikke snakke om det", siger hun.

Tillidsrepræsentanten vælger den positive vinkel i synet på arbejdstidsaftalen, fordi den fremover vil kunne forhindre nogle af de oplevelser, lærerne hidtil har haft med kommunen, understreger hun.

"Nu skal de i hvert fald inddrage os"

"Jeg ved godt, at de ikke skal gøre, hvad vi siger - men nu skal de i hvert fald inddrage os. Det har vi manglet i syv år! Jeg kan næsten ikke beskrive, hvor meget det har været op ad bakke bare at få et møde med dem. Hvis man vidste, hvor meget Ny Start-samarbejdet er blevet sjoflet herude, så ville der lyde et ramaskrig. Det har været møder uden indhold, en ren skueproces", siger Line Nykjær Larsen.

Ligeledes peger hun på, at skoleledere nu skal varsle ændringer i planlægning af arbejdstiden fire uger før - dog med akutte enkeltundtagelser.

Også Heidi Yoma Rasmussen noterer sig, at der her er tale om en beskyttelse af lærerne.

"Vi har jo skoler, hvor ledelsen får en god idé hver anden dag, så lærerkollektivet pludselig skal blive på skolen til kl. 17 i overmorgen. Så hende, der troede, at hun gik til pilates, er lige pludselig meldt ud af klubben. Svagheden er, at der kan være undtagelser. Men intentionen er, at folk skal have ret til et privatliv. Vi stiller 40-42 timer til rådighed for arbejdsgiveren de fleste uger - og så skal man altså også have lov til at gå til pilates", siger hun.

»Vi er stolte af at være uenige« 

Som "nølende ja-siger" glæder tillidsrepræsentant Line Nykjær Larsen sig også over, at det nu fremgår, at lærernes forberedelse skal afvikles som effektiv og sammenhængende tid.

"Elevpauser skal ikke regnes med som forberedelse, og det er faktisk det, vores skolechef gør igen og igen. Nu bliver det nævnt og specificeret - og det er vist første gang nogensinde i nogen aftale - hvad en elevpause går ud på. Det er fint, at det bliver anerkendt, at det er arbejde, det vi laver - men det er altså ikke forberedelse. Det er jeg også glad for, for indtil nu har det jo været anset for forberedelsestid".

"Jeg er altså ikke blevet overbevist"

Den udlægning har en anden lærer ved bordet en indvending imod:

"Jo, men det ændrer jo ikke ved, om mit arbejde er blevet nemmere, eller at der er blevet mere tid til noget", siger han.

"Nej - men det bliver mere tydeligt, hvor lidt forberedelsestid, vi har", lyder det prompte fra Line Nykjær Larsen.

"Ja, jeg er altså ikke blevet overbevist", lyder det fra den samme lærer, da tillidsrepræsentanten og Heidi Yoma Rasmussen er færdige med gennemgangen efter knap halvanden time. Samme budskab lyder fra Ingvar Vestergaard.

"Grundlæggende sker der jo ikke noget som helst med vores arbejdsforhold. Jeg er da enig i, at det her er et skridt i den rigtige retning, det er bare ikke langt nok. Vi har kæmpet i syv år med det her lort. Jeg mangler nogle centrale værn, og jeg mangler noget centralt - og jeg mangler tal. Der mangler en form for afgrænsning, så vi i hvert fald har en garanti for et mindstemål af forberedelsestid, for ellers kan vi jo ikke garantere en ordentlig undervisning", siger han.

Med en gentagelse af opfordringen til at stemme og til at minde folk om at stemme, bekræfter også ja-sigeren Line Nykjær Larsen, at lærernes tillid til forvaltningen og borgmesteren kan spille en rolle for nogle læreres skepsis ved stemmeafgivelsen i Høje-Taastrup.

"Her på skolen har vi en kollega, som er viceborgmester. Til ham har jeg sagt, at hvis det her udkast til en aftale bliver stemt ned i Høje-Taastrup Kommune, så er det fordi folk ikke har tillid til, at Michael Ziegler og hans forvaltning vil leve op til den her aftale".

Optimisten og skeptikeren blev bekræftet

Powered by Labrador CMS