Ziegler: Folkeskolen bliver ramt af besparelser

Regeringens nye såkaldte omprioriteringsbidrag vil betyde besparelser på skolerne, sagde KL’s formand for løn – og personaleudvalget Michael Ziegler i dag på DLF’s kongres. Han opfordrede til, at KL og DLF bliver hinandens medspillere og ikke modspillere.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi har en ambition til fælles. Det er, at vi alle vil arbejde for at skabe den bedste folkeskole".

Sådan indledte Michael Ziegler sin tale til Danmarks Lærerforenings kongres i Tivoli Congress Center. Han roste Anders Bondo for i sin tale på kongressen at udtale sig "klart og tydeligt".  

"Der er selvfølgelig udfordringer, når noget nyt skal gennemføres, men status er, at der er meget, der går godt. Alle I lærere, jeres skoleledere og forvaltninger gør en kæmpeindsats. I arbejder hårdt og målrettet", sagde Michael Ziegler, da han kvitterede for den store indsats, som lærerne hver dag gør i skolerne.

Besparelser i sigte

Selv om Michael Ziegler anerkender udfordringer på skolerne i dag, skal lærerne ikke forvente en økonomisk håndsrækning fra kommunerne - snarere tværtimod.

"Skolernes budgetter er vokset, men vi ser ind i en fremtid, hvor der ikke vil være flere penge, men tværtimod færre penge", lød det fra Michael Ziegler. Han forklarede, at regeringens omprioriteringsbidrag kommer til at betyde, at kommunerne skal effektivisere og finde yderligere besparelser.

"Det kommer givet også til at kunne mærkes på folkeskolerne. Der er næppe nogle områder, vil gå fri. Sådan er det. Vi må til stadighed se på, om vi bruger pengene rigtigt. Det gælder skoleområdet, og det gælder alle andre områder". 

Bondo: Lærerne kan ikke overholde loven

KL bakker op om overenskomsten med lærerne

På trods af de dystre udsigter lykkedes det Michael Ziegler at få et bifald fra kongressen, da emnet blev overenskomst. Han understregede, at han er glad for, at det lykkes DLF og KL at nå frem til et resultat under forårets overenskomstforhandlinger. Hele to gange sagde han, at "at det endte med er resultat, som KL bakker fuldt og helt op om".

Netop de ord udløste et moderat bifald fra salen. 

Dog er Michael Ziegler ikke så glad for, at DLF har startet en arbejdsretssag om fortolkningen af et arbejdstidspapir, som er en del af overenskomstresultatet.

"En juridisk sag er der ikke nogen, der har gavn af", sagde han.

Michael Ziegler så helst, at DLF og KL kæmper sammen.

"Vi har en opgave i sammen at få reformen til at lykkes det kræver råderum og fleksibiltiet. Det kræver at vi er hinandens medspillere og ikke modspillere".

Arbejdsretten skal løse uenighed om forberedelsestiden

Bondo til KL: Kæmp for en kortere skoledag

Anders Bondo takkede for, at Michael Ziegler synes, han udtrykker sig klart og tydeligt.

"Men jeg er ikke sikker på, at det samme gælder dig. Hvad er opbakning til lærerne?", sagde lærernes formand Anders Bondo og trak læreren Vivian Eriksen som har deltaget i DR-dokumentaren 'Folkeskolen forfra' frem.

Læreren fra tv: Lov 409 og reform skal ikke knække mig

"Hun har flere timer i år, end hun havde sidste år", lød det fra Anders Bondo. "Når du nu siger, at Aalborg Kommune skal spare, når der nu kommer det her, så har Vivian svært ved at se, hvad det er for en opbakning. Vi bliver nødt til at komme bort fra at tale overskrifter", sagde Anders Bondo og anbefalede Michael Ziegler at sige til regeringen, at hvis der skal være flere besparelser, så er der heller ikke råd til den lange skoledag.

"Vi ved fra flere undersøgelser, at det ikke er kvantiteten, men kvaliteten, der er afgørende".

Invitation til debat: Hvad vil vi med skolen?

Anders Bondo opfordrede til, at forskning bliver en af grundstenene i det fremtidige samarbejde om folkeskolen.

"Vi bliver nødt til i langt højere grad at bygge på den viden, vi har, i stedet for hvad vi tror og mener. Det skal være vores indgang".

Se tirsdag formiddags kongres