”Vi havde to store ønsker. Få indhegnet tid til forberedelse og få tid på opgaverne. Og begge er i en vis grad indfriet", siger formand for Lærerkreds 44, Køge og Stevns Pernille Nørgaard.

Lærerne på Stevns bliver sikret tid til forberedelse

Lærerne på Stevns har indtil nu arbejdet efter Lov 409. I dag har Stevns Kommune og Lærerkreds 44, Køge og Stevns indgået en lokal arbejdstidsaftale, der sikrer lærerne tid til forberedelse og efterbehandling af undervisningen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærerne på Stevns får indhegnet 350 timer om året til planlægning, forberedelse og evaluering, og så er der blevet sat tid på en række opgaver på opgaveoversigten i en helt ny lokalaftale om de overordnede vilkår for lærerne på folkeskolerne på Stevns.

Formand for Lærerkreds 44, Køge og Stevns Pernille Nørgaard er rigtig glad for resultatet.

"Vi havde to store ønsker. Få indhegnet tid til forberedelse og få tid på opgaverne. Og begge er i en vis grad indfriet. Lærerne har indtil nu haft en oplevelse af, at den tid, der var til forberedelse, var 'resttid'. Men det tager vi nu hånd om, fordi vi får indhegnet 350 timer til forberedelse og efterbehandling", siger Pernille Nørgaard til folkeskolen.dk.

En del af tiden bliver brugt på fælles forberedelse og på de enkelte skoler vil der være forskellige formelle krav til dokumentation for planlægning, forberedelse og evaluering - for eksempel årsplaner, ugeplaner og elevplaner.

Den enkelte lærer har 200 timer til egen individuel planlægning, forberedelse og evaluering. 

Flere kommuner og kredse er enige om arbejdstid

Tid på flere opgaver

Aftalen betyder også, at der kommer mere synlighed omkring tiden til lærernes opgaver.

"Vi har fået tid på nogle af opgaverne, vi får tid på undervisningen og forberedelsen, og så får vi også tid på pauser, tilsyn og mødeaktivitet. Derudover er der en klump af øvrige opgaver. Det giver lærerne et bedre overblik over, hvilke arbejdsopgaver, der skal løses", siger Pernille Nørgaard. 

Hvis en lærer ønsker det, vil ledelsen også sætte tid på opgaver som tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant, skolebestyrelsesarbejde og deltagelse i MED-udvalg.  

2015: Stressede Stevns-læreres arbejdspres lettes en smule 

 Aftale skal gøre Stevns attraktiv for lærere

Det var et flertal i børneudvalget i Stevns Kommune, som i slutningen af 2016 satte gang i forhandlingerne, og den endelige aftale er parterne kommet frem til efter en god dialog. 

"Det har været vigtigt for os, at lokalaftalen dels understøttede de politiske mål for folkeskolen, dels medvirker til at gøre folkeskolen i Stevns til en attraktiv arbejdsplads", lyder det fra direktør i Stevns Kommune Jakob Bigum Lundberg i en fælles pressemeddelelse.

Nye lærere kan i det første ansættelsesår få nedsat undervisningstiden med 3-4 lektioner om ugen. Dermed forventer parterne, at nyuddannede lærere højest underviser 24 lektioner om ugen. 

"Vi er derfor glade for, at vi i lokalaftalen er enige om, at nyuddannede lærere i kommunen nu har mulighed for gode vilkår det første år i ansættelsen. Det er godt for både det faglige miljø og vores rekrutteringsmuligheder", lyder det fra Jakob Bigum.

"Vi er glade for at et politisk flertal fik banet vejen for samarbejdet om en lokalaftale, der sikrer nogle fælles rammer for lærernes arbejdstid. Den bedste undervisning til eleverne fås kun ved at give lærerne og børnehaveklasselederne mulighed for at lykkes med deres vigtige opgave. Mange lærere oplever i dag, at den tid de har til at forberede og efterbehandle undervisningen er den tid, der er til rest, når alle andre opgaver er løst. Bland andet den udfordring tager vi nu i fællesskab hånd om med aftalen. Vores mål har været at indgå en aftale som kan bidrage til større arbejdsglæde og styrke folkeskolerne i Stevns", lyder det fra Pernille Nørgaard i den fælles udmelding.

Aftalen gælder fra næste skoleår. 

Læs mere

Aftale om arbejdstid for lærere og børnehaveklasseledere i StevnsKommune