Mette Thiesen (til venstre) fra Nye Borgerlige er en ud af fire lærere, der nu stopper deres arbejde i skolen, fordi de er valgt ind i Folketinget.
Mette Thiesen (til venstre) fra Nye Borgerlige er en ud af fire lærere, der nu stopper deres arbejde i skolen, fordi de er valgt ind i Folketinget.

Fire nye folketingsmedlemmer kommer direkte fra folkeskolen

Når det nye folketings medlemmer rykker ind på Christiansborgs kontorer, kommer fire af dem direkte fra en arbejdsplads på en folkeskole. Herunder halvdelen fra det nye parti Nye Borgerliges gruppe. I alt har 16 parlamentarikere en afsluttet læreruddannelse i bagagen.

Publiceret

HER ER DE LÆRERUDDANNEDEFOLKETINGSMEDLEMMER:

Socialdemokratiet

Annette Lind

Orla Hav

Anders Kronborg

Lars Aslan Rasmussen

Troels Ravn

Birgitte Vind

Camilla Fabricius

Kasper Roug

Venstre

Karen Ellemann

Peter Juel-Jensen

Radikale

Marianne Jelved

Enhedslisten

Christian Juhl

SF

Karina Lorentzen Dehnhardt

Nye Borgerlige

Mette Thiesen

Lars Boje Mathiesen

Alternativet

Susanne Zimmer

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med 4.354 personlige stemmer kan Mette Thiesen se frem til at flytte arbejdsplads fra en folkeskole i Lyngby nord for København til Danmarks lovgivende forsamling. Ironisk nok sker det med ønsket om, at magten over skolen skal rykke den anden vej.

»Politikerne er nødt til at bestemme meget mindre. Der skal være tillid til fagfolkene ude på skolerne. Især med den sidste skolereform har man lagt en masse bureaukratiske byrder på folkeskolen. Står det til mig, skal skolerne igen have lov til at bestemme meget mere selv«, siger hun.

Mette Thiesen er en ud af fire medlemmer af det nye folketing, der rykker direkte fra et arbejde på en folkeskole til Slotsholmen. De øvrige er partifællen fra Nye Borgerlige Lars Boje Mathiesen, lærer på Ellevangskolen i Aarhus, socialdemokraterne Birgitte Vind, skolefritidsordningsleder på Petersmindeskolen i Vejle, og Anders Kronborg, lærer på Vitaskolen i Esbjerg.

Halvdelen af Nye Borgelige er lærere

37-årige Mette Thiesen blev uddannet folkeskolelærer i 2008 fra N. Zahles Seminarium og er skoleordfører for det tre og et halvt år gamle parti Nye Borgerlige. Hun har været med til at formulere partiets skolepolitik. Med en folketingsgruppe med kun fire mandater kan hvert medlem se frem til at varetage flere ordførerskaber. For læreren kommer skolepolitikken dog fortsat til at stå højt på dagsordenen.

I alt 16 af de 179 medlemmer af det nye folketing har en afsluttet læreruddannelse i bagagen. Det viser en tilbagemelding fra partierne på en forespørgsel fra Danmarks Lærerforening. En af dem er det yderste mandat, 58-årige Susanne Zimmer fra Alternativet, der blev valgt ind med 774 personlige stemmer. Hun har 30 års erfaring som folkeskolelærer og -leder i Nordjylland. Hun fortæller til DR, at hun næppe var blevet valgt ind uden den erfaring i bagagen:

»Jeg har arbejdet på mit valg i to år og har mødt en del gamle elever rundtom i kampagnelandet. Jeg tror da bestemt, at det kan have gjort en forskel. Men jeg tror også, det er godt at have erfaringer med sig. Havde jeg været 25 år gammel, var det næppe det samme«.

(NB: I en tidligere version af artiklen fremgik det ikke, at Christian Juhl fra Enhedslisten er uddannet lærer. Til gengæld var Søren Pape Poulsen fejlagtigt på listen. Det er rettet ved en opdatering 13/6 13:25.)

Powered by Labrador CMS