Lærer bliver nyt S-medlem på Borgen: Jeg tager min skolelærertaske med

Indtil i går var Anders Kronborg folkeskolelærer. Nu er han folketingsmedlem for Socialdemokratiet. Her vil han kæmpe for flere penge og mere lokal frihed til skolerne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Anders Kronborg skifter i dag lærerjobbet på Vitaskolen i Esbjerg ud med en plads i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Og det sker med det højeste personlige stemmetal i de to Esbjerg-kredse.

Folkeskolen.dk fangede ham på vej i toget til sin første dag på Christiansborg.

"Jeg glæder mig til at arbejde som folketingsmedlem. Jeg kan se på min virkelighed som skolelærer, at folkeskolen er presset. Den er både presset i forhold til økonomi, og den er også presset i forhold til, at den bliver mere og mere centralt styret", fortæller han.

Har præsenteret 10 bud på en stærkere folkeskole

Ud over sin lærerbaggrund har Anders Kronborg 12 års erfaring fra kommunalpolitik. Sammen med fem andre socialdemokratiske lokalpolitikere præsenterede Anders Kronborg i 2017 ti bud på, hvordan folkeskolen bør styrkes.

"Hvad skal lærerne med metodefrihed, hvis de ikke har en folkeskole at undervise i?" 

Et af budene fra de seks socialdemokrater lød på, at folkeskolen bør tilføres en milliard kroner om året i driftsmidler, der skal fordeles efter socioøkonomiske behov. Et beløb, der er umiddelbart er noget højere end, hvad partiledelsen i Socialdemokratiet har nævnt undervejs i valgkampen.

Heldigvis højt til loftet i Socialdemokratiet

Efter det sent i går blev klart, at hans personlige stemmetal var højt nok til, at han skrifter Vitaskolen ud med Christiansborg, er han klar til at forsøge at påvirke partiets skolepolitik.

"Jeg tror ikke, at der er nogen, der er i tvivl om, at jeg brænder rigtigt meget for folkeskolen. Jeg har endnu mit første gruppemøde til gode, og partiet skal også lige lande efter et valg, men det er klart, at jeg tager selvfølgelig min skolelærertaske med ind på Christiansborg. Jeg har nogle ideer til, hvordan det kan forbedre folkeskolen, og det skal jeg selvfølgelig arbejde stille og roligt med i et parti, hvor der er mange meninger, men heldigvis også højt til loftet", siger han.

Det har rød blok sagt før valget: Penge til lærernes arbejdstid?

Med sin lærerbaggrund vil han også gøre en stor dyd ud af at sikre, at Socialdemokratiet i den kommende valgperiode får et tæt samarbejde til lærernes forening.

"Jeg håber, at jeg kan fortsætte min gode dialog med lærernes formand Anders Bondo Christensen. Jeg anser det faktisk for en af mine pligter at have en god dialog med lærerne. Vi behøver ikke altid at være enige med hverken lærernes, pædagogerne og forældrenes organisationer. Men det er klart, at jeg vil anstrenge mig rigtigt meget for at være tilgængelig for synspunkter fra Danmarks lærerforening", siger han.

Klar til at give penge til arbejdstidsaftale til lærerne

Anders Kronborg er valgt ind i samme kreds, som tidligere finansminister Bjarne Corydon tilbage i 2011 blev valgt ind fra. Som lærer oplevede han at blive lockoutet i 2013 og har siden arbejdet under lov 409.

Corydons afløser: Tid til selvransagelse i S efter lockout-bog 

Han støtter forslaget fra de øvrige partier i rød blok om, at Folketinget skal medfinansiere en ny arbejdstidsaftale for lærerne.

"Jeg kan sagtens se ideen i, at Folketinget bidrager. Jeg anser det for betydningsfuldt, at lærerne og kommunerne kan samarbejde om skolen, og det gør de bedst med en fælles aftale. Så hvis vi på nogen måde kan hjælpe det på vej, så synes jeg, at det er en god ide", siger han og understreger, at holdningen står for hans egen regning.

Læs mere

Læs de 10 bud, som Anders Kronborg og fem andresocialdemokrater, præsenterede i 2017