Smittekæderne er brudt på de skoler, der tidligere har været lukket ned en uge.
Smittekæderne er brudt på de skoler, der tidligere har været lukket ned en uge.

Skoleleder: "Nedlukning på grund af smitte gav kæmpe effekt"

Yderligere syv skoler har gennem de seneste dage fået påbud om hel eller delvis nedlukning på grund af stigende smitte med covid-19. Til gengæld ser det ud til, at lukningerne virker. ”Det har haft en kæmpe effekt”, siger leder fra genåbnet skole i Albertslund. (OPDATERET 14.39 med nye oplysninger om nedlukninger.)

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Flere skoler er gennem de seneste dage blevet tvunget til at lukke ned, fordi smitten med covid-19 løb løbsk i klasserne.

Efter nedlukningen af to skoler i København samt én i Albertslund og én i Høje-Taastrup er Styrelsen for Patientsikkerhed skredet ind med påbud om øjeblikkelig nedlukning af yderligere syv skoler.

Senest har styrelsen udstedt påbud til Brønshøj Skole i Københavns Kommune og privatskolen Prins Henriks Skole på Frederiksberg, der begge har modtaget påbuddet i dag, onsdag.

Derudover omfatter nedlukningerne bl.a. Lindehøjskolen i Herlev, hvor samtlige elever i indskolingen og på mellemtrinnet fra i mandags har været sendt hjem på grund af høj smitte på skolen.

Det samme gælder Brøndbyvester Skole i Brøndby Kommune, hvor incidenstallet lige nu er over 680. Her er særligt høje smittetal blandt kommunens børn og unge, og det har nu fået konsekvenser for en 4. klasse, to 5. klasser og en 6. klasse, der alle blev sendt hjem i sidste uge - efter at det blev konstateret, at 33 elever og syv lærere var smittet.

Også Frederikssund i Nordsjælland plages af tiltagende smitte blandt børn og unge. Her har det ligeledes medført et påbud om nedlukning - nemlig af Trekløverskolen afdeling Falkenborg. Nedlukningen fandt sted efter, at skolen inden for kort tid kunne konstatere et udbrud af covid-19 med 27 smittede i flere klasser.

Også privatskoler i Sorø og Odense har måttet lukke, fremgår det af en oversigt fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Det virker

Til gengæld ser de øjeblikkelige nedlukninger af en uges varighed ud til at have en markant og positiv effekt på bekæmpelsen af smittekæderne på skolerne.

Den nye skole Læringshuset i Hedehusene i Høje-Taastrup Kommune måtte for nylig lukke ned blot en uge efter sin åbning. Efter at have været sendt hjem en uge er alle elever fra 0.-3. klasse tilbage i skolen, oplyser skoleleder Carsten Madsen.

"Vi er åbnet igen, og der er styr på smittekæderne. Jeg tror og håber, at det går den rigtige retning. Skoler er altid sjovest, når der er børn på dem", siger han.

Også på Herstedøster Skole i Albertslund er de hjemsendte elever fra indskolingen og mellemtrinnet tilbage i skolen efter at have været hjemsendt en uge. Her blev det bl.a. konstateret, at smitten bredte sig fra elever på mellemtrinnet til søskende i indskolingen, oplyser skoleleder Birgitte Pilgård.

"Det har haft en kæmpe effekt, at der blev lukket ned, og at vi fik brudt de smittekæder. Siden i mandags (hvor eleverne kom tilbage, red.) har vi endnu ikke oplevet smitte internt på skolen", siger skolelederen.

Hun fortæller også, at corona fylder væsentligt mindre nu i skolens hverdag end for blot et par uger tilbage.

"Vi havde 14 dage, hvor vi stort set ikke bestilte andet end at håndtere corona-tilfælde. Det tog overhånd. Det er jo en stor opgave, hver gang der er et tilfælde af smitte. Det er noget med at gå tilbage og se, hvornår vedkommende har fået taget en test, har man haft symptomer før, hvem har været nære kontakter og den slags ting", siger Birgitte Pilgård.

Samtidig roser hun elevernes forældre for rent faktisk at have holdt deres børn hjemme under hjemsendelsen.

"Det, der kunne være bekymringen ved at lukke ned, var jo, at man så får alle børnene ud i gader og stræder, hvor de så mødes i stedet for. Men det er ikke sket. Det er min vurdering, at vi har opnået den bedst mulige effekt ved den nedlukning, fordi forældrene har holdt deres børn hjemme", siger hun.

Powered by Labrador CMS