Selv om det er en afgangsprøve, kan man sagtens have det sjovt imens.
Foto: Palle Peter Skov
Afgangsprøven i madkundskab sætter livsfærdigheder på prøve
454 elever er tilmeldt afgangsprøven i madkundskab på landsplan i år. På Rødding Skole valgte 18 at tage en afgangsprøve. Både samarbejde og mad var i centrum, da valgfagsholdet tog afgangsprøven i denne uge.
DEN NYE AFTALE OM STYRKELSE AFPRAKSISFAGLIGHED |
| |
Et politisk flertal har netop indgået en aftale, som indeholderfem initiativer, som til sammen skal sikre, at alle elever fårmulighed for at arbejde med deres praksisfaglige kompetencer i allede år, de går i folkeskole. Det bliver blandt andet obligatorisk for elever i 7. og 8.klasse at have enten håndværk/design, musik, billedkunst ellermadkundskab, og faget kan afsluttes med en prøve. 1. Obligatorisk praktisk/musisk valgfag i 7. og 8. klasse 2. Prøve i praktisk/musisk valgfag i 8. klasse 3. Styrket praksisfaglighed i den obligatoriske projektopgave i9. klasse 4. Ret til erhvervspraktik i 8. og 9. klasse 5. Udviklingsprojekt Praksisfaglighed i skolen |
DEN NYE AFTALE OM STYRKELSE AFPRAKSISFAGLIGHED
Et politisk flertal har netop indgået en aftale, som indeholderfem initiativer, som til sammen skal sikre, at alle elever fårmulighed for at arbejde med deres praksisfaglige kompetencer i allede år, de går i folkeskole.
Det bliver blandt andet obligatorisk for elever i 7. og 8.klasse at have enten håndværk/design, musik, billedkunst ellermadkundskab, og faget kan afsluttes med en prøve.
1. Obligatorisk praktisk/musisk valgfag i 7. og 8. klasse
2. Prøve i praktisk/musisk valgfag i 8. klasse
3. Styrket praksisfaglighed i den obligatoriske projektopgave i9. klasse
4. Ret til erhvervspraktik i 8. og 9. klasse
5. Udviklingsprojekt Praksisfaglighed i skolen
Sådan foregår afgangsprøven imadkundskab
Afgangsprøven i valgfaget medkundskab foregår ved at eleverne,som kan gå op individuelt eller i hold, trækker et overordnet emne,som de planlægger en menu ud fra. Emnet kan for eksempel være'fødevarebevidsthed' eller 'krydderier og smag'. Så udarbejdereleverne en indkøbsliste, som deres lærer sørger for at få købt indtil selve prøven.
Her har de så to timer til at lave menuen, hvorefter de har ensamtale med lærer og censor om det teoretiske. Både maden, samtalenog arbejdsprocessen indgår i bedømmelsen.
Der er i 2018 454 elever fordelt på 52 skoler og 78 hold/klassertilmeldt prøven i madkundskab.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Så går vi i gang - glæder I jer ikke?", halvråber madkundskabslærer Ulla Thorne Andreasen ud mellem komfurerne.
"Jooo", svarer de ni elever, der nu er i gang med deres frivillige afgangsprøve i madkundskab. De næste to timer skal de fire hold sørge for at forberede mad fra henholdsvis Kina, Japan og Mexico - og så er der tre drenge, der skal dække op til sønderjysk kaffebord. De har holdt generalprøve aften i forvejen og er bekymrede for, om der nu er skåle nok i skolen køkken.
"Det kan være, I skal tænke lidt i at vaske op undervejs", smiler UllaThorne Andreasen, mens en af pigerne med den kinesiske mad griber om sin medbragte kødhammer og går løs på skiver af svinemørbrad.
Afgangsprøve med spisepinde
Så er det ved at være alvor. Malene Beck og Camilla Linddahl bærer deres kinesiske menu op på første, hvor der skal spises og tales teori. Det kinesiske porcelæn arrangeres på bordet mellem elever, lærer og censor, der alle fatter spisepindene og går i gang med det sur-søde svinekød.
"Åh, jeg er ikke så god til at spise med pinde", griner Ulla, men hun får da løftet et stykke kød op til læberne. "Mmm, det smager jo fantastisk!" udbryder hun, og mens maden glider ned, får eleverne stille og roligt tungerne på gled.
Snakken går om det kinesiske køkkens særlige kendetegn, om hygiejne i forbindelse med svinekød, om krydderier og om lykkekagernes oprindelse.
I lykkekagerne har eleverne traditionen tro gemt et lille ordsprog. "'År lærer mere end mange bøger'. Hvad tror I det betyder?", spørger Ulla.
"At man skal leve livet og ikke bare sidde med næsen i bog", svarer Camilla.
Så forlader eleverne lokalet mens der voteres. Lærer og censor bliver hurtigt enige om at vi er i den høje ende af skalaen, men synes også, eleverne var lidt usikre i den teoretiske del. Så vi lander på et stor 10-tal og to tilfredse elever bærer resten af maden ned til holdkammeraterne, der sidder i køkkenet og venter på at det bliver deres tur til spise og snakke…