Kommuner kan tvinge skoler til at afholde øve-prøver

Landets kommunalbestyrelser kan tvinge alle deres skoler til at teste eleverne i de øve-prøver, ministeriet har åbnet for. Det skriver ministeriet på sin hjemmeside.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I dag er elever på nogle skoler blevet testet i øve-prøver i dansk retskrivning og læsning, andre steder i fysik/kemi og andre steder igen i tysk. 

Børne- og Undervisningsministeriet har nemlig åbnet for, at elever kan gennemføre de skriftlige prøver for at give eleverne "en oplevelse af, hvordan det er at gå til prøve", inden de skal videre på en ungdomsuddannelse. 

Ministeriet åbner for skriftlige øve-prøver til afgangseleverne 

Men det kan vise sig, at det også kan komme til at ske på skoler, der ikke selv ønsker det. For en kommunalbestyrelse kan nemlig godt bestemme, at alle kommunens skoler skal benytte sig af prøverne, skriver ministeriet på sin spørgsmål/svar-side, der er blevet etableret under corona-perioden. 

"Kommunalbestyrelsen kan fastsætte mål og rammer for skolernes virksomhed, og derfor også for, om kommunens folkeskoler skal benytte sig af mulighederne for eksamenstræning, herunder i form af termins- eller årsprøver", fremgår det. 

Imod lærernes ønske

Det går imod lærernes ønske. Formand for undervisningsudvalget i Danmarks Lærerforening Regitze Flannov har tidligere udtalt til folkeskolen.dk, at hun mener, at det skal være op til den enkelte lærer at vurdere, om eleverne vil have gavn af en øve-prøve.

"Det bør være læreren, der vurderer, om det at prøve at være igennem sådan en proces er så vigtig, at man vil prøve det af, eller om man har planlagt en anden undervisning, man vurderer eleverne vil få mere ud af", sagde hun.

9.-klasse-elev: Eksamen skulle være min chance for at hæve karaktererne 

Skolerne skal selv tilmelde deres elever på testogprøver.dk, og alle prøverne vil blive afviklet to gange. De første prøver startede i mandags. Anden prøverunde er fra den 2.-4. juni samt den 8. og 9. juni. Hvis skolerne ønsker det, vil det være muligt at tage alle prøver to gange.