Sidste skoledagsfejring for 9.-klasserne skal der blive - også i år - lyder budskabet fra to udskolingsledere, selvom der ikke bliver nogen læseferie til afgangsklasserne i år.

Ingen læseferie i år: Sidste skoledag for 9.-klasserne må vente til juni

Læseferien er ikke noget officielt begreb i folkeskoleloven, og derfor er den heller ikke officielt aflyst. Men politikerne har gjort det klart, at antallet af undervisningsfrie dage skal begrænses. I Tønder og Hobro dropper man dog ikke sidste skoledag-traditionen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De fleste skoler har tradition for blandt andet udklædning og karamelkast, når 9. klasse har sidste almindelige skoledag inden eksamen og 'læseferie'. Men sidste år betød coronapandemien forbud mod fællesfest og karameldag, og den situation har udskolingsafdelingen på Rosendalskolen i Hobro forberedt sig på igen.

"Vi forlænger den 'almindelige' skolegang - der er jo nogle prøvekrav, eleverne skal leve op til, så der er noget, de skal have lært. Så holder vi en form for sidste skoledag den 4. juni. Eleverne klæder sig ud, men de løber uden for skolen og banker på vinduerne, og så har klasserne pyntet deres vinduer og laver en masse spas", fortæller udskolingsleder Ann Andersen.

"Vi har været nødt til at afsætte 9 dage til mundtlige prøver, selvom det kun er dansk og engelsk, for bl.a. har vi en dansklærer, der har to 9.-klasser, som hun jo ikke kan have oppe samtidig. Men den 18. juni kommer eleverne så tilbage i skole. Så de får ikke så meget fri", fortæller hun.

Endelig afklaring: Færre afgangsprøver til sommer 

På Tønder Overbygningsskole rykkes 9.-klassernes sidste skoledag helt om på den anden side af de mundtlige prøver, fortæller filialleder Marianne Vilstrup Havemose.

Her er der terminsprøver lige nu, og så er det planen at fokusere på særligt eksamensfagene - dansk, matematik og engelsk - den sidste del af skoleåret.

"Det er ikke sikkert, det kan blive fx den faste engelsklærer i alle de timer, hvor de arbejder med engelsk", forklarer Marianne Vilstrup Havemose.

I øjeblikket er det som bekendt kun halvdelen af eleverne, der er i skole, mens de andre får undervisning hjemme, og der er terminsprøver, så eleverne har ikke fået skema for den sidste tid i folkeskolen endnu. Men Marianne Havemose er ikke i tvivl om, at sidste skoledag er en vigtig tradition, som de ser frem til:

"Så vi laver en sidste skoledag - det er helt sikkert".