Idrætsprøven bør gennemføres til sommer - men med mulige lempelser, mener Dansk Skoleidræt.

Dansk Skoleidræt: Det skal være muligt at lempe på idrætsprøven

For at dæmpe nervøsiteten hos lærere og elever anbefaler Dansk Skoleidræt, at skoler lokalt skal have mulighed for at overveje lempelser i idrætsprøven til sommer. ”Men jeg synes, at eleverne skal til eksamen”, understreger formanden for det idrætsfaglige udvalg.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter corona-aflysninger af idrætsprøven de seneste to år går Dansk Skoleidræts idrætsfaglige udvalg ind for, at prøven i idræt i 9. klasse afholdes til sommer.

Til gengæld anbefaler udvalget med formand Malene Tønder i spidsen, at skolerne skal have mulighed for at lempe på prøvens omfang, fordi mange elever har haft færre undervisningstimer i idræt, ligesom fagets vilkår i det hele taget har været ændret på mange skoler.

"Vi har haft en lang periode, hvor vi nærmest har skullet hoppe på tungen for at få tingene til at gå op i en højere enhed. Mange ting har været aflyst eller omstruktureret. Men idrætsprøven er en vigtig del af idrætsfaget, så vi anbefaler, at prøven afholdes. Men der er lærere og elever, der vil føle sig ekstra udfordrede, fordi mange har oplevet aflysninger og ændringer gennem de seneste to år. Derfor anbefaler vi de her lempelser", siger idrætslærer og formand for det idrætsfaglige udvalg Malene Tønder.

DLF-opråb: Meld ud, hvordan vi afholder prøver til sommer 

Konkretisering af bekendtgørelse

Det idrætsfaglige udvalg har derfor udarbejdet en praktisk konkretisering af den overordnede bekendtgørelse fra Undervisningsministeriet som et forslag til lempelser, som den enkelte skole skal have mulighed for at benytte sig af.

Anbefalingerne, der også er sendt til Undervisningsministeriet, lyder således:

  • Det skal være muligt for den enkelte skole/klasse at fjerne op til to indholdsområder inden udtræk, dog maksimum et fra hver pulje. De resterende indholdsområder (minimum fire, to i hver pulje) skal være ens for alle grupper i klassen.
  • Læreren kan i stedet for at udarbejde en undervisningsbeskrivelse vedlægge sin årsplan fra 8. og 9. årgang.
  • Der opgives minimum to temaer (i stedet for tre). Det betyder også, at der skal opgives færre tematekster i pensum, som dermed bliver mindre.

Ved at give mulighed for at fjerne et indholdsområde fra hver pulje hjælper man dem, der har haft svært ved at undervise i bestemte indholdsområder på grund af hjemmeundervisning og restriktioner, påpeger det idrætsfaglige udvalg.

Det kunne fx være redskabsaktiviteter, løb, spring eller kast. Samtidig sikrer man sig imod, at bestemte kropslige færdigheder helt kan fravælges, når man fastholder, at der kun må fjernes et indholdsområde pr. pulje.

Her er ministeriets vejledning til sommerens mundtlige prøver

Desuden anbefaler udvalget, at lærerne får mulighed for at indsende deres årsplaner i stedet for som sædvanlig at bruge meget tid på at udarbejde en undervisningsbeskrivelse.

"Vi mener, at årsplanerne på samme måde som undervisningsbeskrivelsen vil kunne give elever og censor oplysninger om sammenhængen mellem pensum, teori og praksis", lyder det i anbefalingerne.

Samtidig vil det være en hjælp til pressede idrætslærere, hvis det gøres muligt at reducere i antallet af overordnede temaer, påpeger udvalget.

Uro i maven Ifølge udvalgets formand Malene Tønder er idrætsfaget et af de fag, der har været hårdest ramt under corona de seneste to år, fordi det er et praktisk fag.

"Vi lærere har jo for vane bare at løse tingene, men det er på tide, at vi får sagt, at der er et efterslæb", fastslår Malene Tønder.

"Derfor har vi behov for at få italesat, at vi faktisk har stået midt i en turbulent udfordring i idrætsfaget rigtig længe. Jeg kan også få uro i maven og komme i tvivl om årsprøven og tænke, at det dér performance-forløb fik vi ikke kørt helt, som vi plejer, for der sad vi hjemme bag en skærm. Der er en usikkerhed i min mave, som jeg ikke kan sige mig fri for. Og nogle steder har man simpelthen ikke haft idræt i nedlukningsperioden, for det røg ud til fordel for dansk, engelsk og matematik - og så er man altså langt bagud", siger Malene Tønder.

Hun går til gengæld ikke ind for modellen fra sidste sommer, hvor årskarakteren skulle gælde, hvis den var højere end prøvekarakteren.

"Jeg endte med at sidde med nogle drenge, der var ligeglade med den karakter, de fik. For de havde måske fået et syvtal på papiret, og det var fint nok for dem. Så det blev en rigtig dårlig eksamen. Men jeg synes helt sikkert, at eleverne skal til eksamen, men der skal være mulighed for lempelser lokalt, fordi vilkårene har været så vidt forskellige rundt omkring", siger hun.

Minister: Målet er, at årets afgangsprøver bliver gennemført så normalt som muligt