'Skyen' er en CO2-måler, der skifter farve, når det er tid til at åbne vinduet. 40 skoler landet over skal i det kommende skoleår teste effekten. Fire andre teknologier til af fremme godt indeklima bliver afprøvet i samme periode.

Ny teknologi skal give bedre indeklima

Udvalgte skoler landet over skal hjælpe virksomheder med at teste, om ny teknologi kan få frisk luft ind i landets trængende klasseværelser.

Publiceret

fem forsøg

Skoleklima.dk - Climaid, InQvation, København, TaastrupProjektet centrerer sig omkring data fra sensorer, som samles op ien brugervenlig app og suppleres af kvalitative bruger inputomkring luftkvalitet og indeklima. Platformen kan vise indeklimaeti real-tid for både driftspersonale, lærere og elever og giveanbefaling til, hvad man bør gøre for at forbedre indeklimaet herog nu. Systemet skal testes på to skoler i Københavns ogHøje-Taastrup Kommune.

Common Sense - CEBRA, NNE, Aarhus
Afsættet for projektet er at bruge sensorer til at kortlægge denreelle belastning af undervisningslokaler og give feedback, sålokalerne kan bruges mere hensigtsmæssigt. Kortlægningen vilprimært være relevant for kommunens planlæggere og rådgivere, somskal sikre en god udnyttelse af de arealer, skolerne råder over, ogeksempelvis understøtte en mere intelligent lokale booking.Systemet skal implementeres og testes på fire skoler i AarhusKommune.

Sund Forluft - SundForLuft/KL.7
Produktet består af en CO2 sensor monteret i en skyformet lampe,der kan skifte farve ved for høje CO2 værdier. Produktet fremmer engod udluftningskultur ved på en børnevenlig måde at synliggøreindeklimaet. Børnene får på den måde viden, som kan gøre dem istand til selv at lufte ud eller gå udenfor og få frisk luft. 40skoler rundt omkring i Danmark skal teste lampen.

Inventilate - Inventilate, DIS, Artlinco, TI, AU m.fl.
Projektet er en videreudvikling af en ny, decentralventilationsløsning. I projektets nøgleelementer indgår, atluftskiftet er højere end markedsledende løsninger, at der ikke ertræk og kuldenedfald og at der indgår et automatisk filterskifte.Systemet kan indbygges i eksisterende bygninger og bearbejdes, sådet æstetisk kan integreres bedre i skolebygningernes eksisterendemurstensfacader. Der er indgået aftale med Aarhus og BornholmKommune om at teste systemet i 10 klasselokaler.

Airmaster, Teknologisk Institut
Airmaster producerer den mest populære decentraleventilationsløsning til skolebrug i dag.
Producenten oplever en stigende efterspørgsel efter VOC (flygtigekemiske forbindelser) sensorer i deres produkter. Da VOC niveauerog CO2 mængder ikke altid følges ad, kan også en separat VOC sensorstyre ventilationen. Fordelen for elever og lærere er atluftudskiftningsbehovet styres ud fra flere relevante parametre.Systemet skal testes på en skole i Aarhus.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Indeklimaet på de danske skoler har det dårligt, og at det skader elevernes trivsel og faglige udvikling. Størstedelen af landets klasseværelserne lider bogstaveligt talt af iltmangel og under støj i store dele af undervisningstiden. Undersøgelser viser, at børn, klarer sig ni procent dårligere i test, hvis de opholder sig i klasselokaler med dårligt indeklima. Det vil koste formuer at bringe i orden, men ny teknologi kan måske hjælpe for færre penge.

Foreningen Realdania har iværksat en kampagne for bedre indeklima på skolerne. Sammen med en ekspertgruppe med deltagere fra ventilationsbranchen, rådgivere og Aarhus Universitet har Realdania udvalgt fem projekter, der tilsammen får 5 millioner kroner til at udvikle, afprøve og dokumentere deres bud på nye, innovative løsninger. Skoler i blandt andet København, Aarhus og på Bornholm skal afprøve løsningerne i praksis.

12 kommuner får hjælp til at forbedre indeklima på skolerne

 Innovative løsninger

"De projekter, vi har valgt at give støtte, er hver især innovative løsninger, som potentielt kan gøre en stor forskel i forhold til det dårlige indeklima i klasseværelserne. Og som har brug for en håndsrækning for at komme helt i mål. Nu glæder vi os til at få dem ud og blive testet af i skolerne. Vores ønske er, at erfaringerne herfra kan bidrage til, at både kommuner og rådgivere får udvidet værktøjskassen i arbejdet med skolernes indeklima," siger Stig Hessellund, projektleder i Realdania i en pressemeddelelse.

Lavpraktisk: Københavnerskole åbner vinduet, når der mangler ilt

To af projekterne bruger data fra sensorer til at lade brugerne styre ventilationsanlæg mere effektivt. Et projekt har en CO2-sensor monteret i en lampe, der skifter farve, for på den at minde lærere og elever og at lufte ud. Et projekt beskæftiger sig primært med højere luftskifte uden træk og kuldenedfald, og det sidste projekt har ud over CO2 fokus på de bioeffluenter, eleverne genererer, og den kemi, som møbler og overflader afgasser.

De fem projekter er udvalgt blandt næsten 50 ansøgere. Resultaterne af afprøvningerne vil ikke være klar før et anden halvdel af 2020.

Debat: Vi kender konsekvenserne af et dårligt indeklima  i skolerne - nu har vi brug for handling!

Læs mere

Læs mere på realdanias hjemmeside