Ny læreruddannelse fik ikke ansøgerne til at strømme til

Søgningen til læreruddannelsen er kun steget med én procent i år og er samlet set faldet med 13 procent siden 2019.

Publiceret Senest opdateret

Forventningerne er store til dagens ansøgertal til den helt nye læreruddannelse, ikke mindst efter at læreruddannelsen kunne notere en lille fremgang i kvote 2-ansøgningerne i marts. Men ved den endelige optælling onsdag eftermiddag er facit nærmest status quo i forhold til sidste år. Én procent flere har læreruddannelsen som førsteprioritet, når man lægger kvote 1 og kvote 2 sammen, og dermed er års tilbagegang langt fra rettet op. Samlet set er søgningen til læreruddannelsen faldet med 13 procent siden 2019, oplyser Danske Professionshøjskoler. 

Læreruddannelserne på professionshøjskolen Absalon - Roskilde og Vordingborg - og på UCL - Odense og Jelling - lever op til håbet om klar fremgang. 

På Absalon er ansøgertallet steget med 12 procent fra sidste år og er dermed på niveau med 2021. Tallene dækker over en stigning på 2 procent på Campus Roskilde og hele 24 procent i Vordingborg.

“Det er meget positivt. Det kan hænge sammen med, at der fra sommer er en ny læreruddannelse på vej skabt i et tæt nationalt samarbejde og med et økonomisk løft på 125 mio. kr. om året på landsplan", siger rektor Camilla Wang i en pressemeddelelse. 

På UCL kan man notere en samlet fremgang for læreruddannelserne på 14 procent i forhold til sidste år. Søgningen er steget både til læreruddannelsestederne i Odense og Jelling, til den netbaserede uddannelse og traineeuddannelsen, hvor man arbejder som lærer, mens man læser.

Fald i Nord- og Sydjylland

De nordjyske læreruddannelser er gået markant tilbage med 17 procent færre ansøgninger til UCN's to læreruddannelsessteder. Der er 65 studiepladser i Hjørring med studiestart i august og lige så mange med studiestart i februar. Men kun heholdsivs 29 og 5 ansøgere har læreruddannelsen i Hjørring som førsteprioritet - en tilbagegang i forhold til sidste år på 31 procent. I Aalborg er der  190 ansøgere til 290 pladser, en tilbagegang på 17 procent.

Også på UC Syd er antallet af førsteprioritetsansøgere til læreruddannelsen faldet, oplyser rektor Alexander von Oettingen.

Holder skansen på Via

De to største læreruddannelsessteder, Københavns Professionshøjskole og Via i Midtjylland, kan begge notere en lille fremgang i forhold til sidste år med en stigning på henholdsvis 3½ pct. på KP og 0,7 pct. på Via.  Samlet set har 1.347 ansøgere til Via læreruddannelsen som førsteprioritet mod 1327 sidste år. Godt 8 procent flere har søgt ind på læreruddannelsen i Aarhus, og også i Nørre Nissum har der været fremgang, mens søgningen til både Skive, Silkeborg og Holstebro er faldet.

Udviklingen i antallet af førsteprioritetsansøgninger Kvote 1, fra 2022 til 2023

Nørre Nissum21,40%
Nørre Nissum (Netbaseret)-17,60%
Silkeborg-15,50%
Skive-36,40%
Aarhus8,10%
Holstebro - Uddannelsesfilial-8,60%

Interesse for læreruddannelsen i Hillerød

Københavns Professionshøjskoles læreruddannelse havde ved fristens udløb kl. 12 i dag modtaget 764 førsteprioritetsansøgninger. Fremgangen på 3½ procent skyldes bl.a. 37 ansøgninger til det helt nye læreruddannelsescampus i Hillerød.

"Jeg ved, at mange af de nordsjællandske kommuner har været meget opsøgende på deres lokale skoler. Skoleledere har været rundt og prikke engagerede lærervikarer på skulderen for at opfordre dem til at søge ind i Hillerød. Nu skal vi selvfølgelig først læse ansøgningerne igennem, men umiddelbart ser det ud til, at vi kan oprette et fuldt hold på læreruddannelsen, og det er en rigtig god start”, siger KP's rektor Stefan Hermann i en pressemeddelelse.

Ingen hold på Bornholm

Efter 22 år med læreruddannelse på Bornholm de seneste 22 år, bliver der ikke oprettet hold i år. Der var kun tre ansøgere, der har valgt læreruddannelsen på Campus Bornholm som førsteprioritet.

“Det er utrolig trist for Bornholm som uddannelsessted, at vi ikke har fået flere ansøgere til læreruddannelsen. Vi har et rigtig godt samarbejde med de lokale folkeskoler og Bornholms Regionskommune, men det har ikke været nok til at tiltrække ansøgere i denne omgang”, siger institutchef Lis Madsen fra Københavns Professionshøjskole.

(Artiklen er løbende opdateret i løbet af onsdag eftermiddag, red.)