Se optimistisk på jobmulighederne

Hav masser af gåpåmod, når du som nyuddannet lærer bevæger dig ud på jobmarkedet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis du skal i gang med at finde et arbejde, men egentlig ikke tror, at det vil lykkes, lægger du mindre energi i opgaven. Dermed bliver dine chancer for at finde arbejde forringet.

Tror du derimod fuldt og fast på, at et job venter på dig, vil det sandsynligvis gøre dig til en bedre jobjæger.

Derfor gælder det om at se optimistisk på beskæftigelsessituationen.

Det er der desværre en del af de kommende lærere, der ikke gør.

En rundspørge, som Job & karriere har foretaget blandt 30 tilfældigt udvalgte studerende på læreruddannelserne i Hjørring og Aalborg, viser, at over halvdelen mener, at fremtiden ser mørk ud beskæftigelsesmæssigt. Hver femte er endda meget pessimistisk.

Som en af dem siger: »Her i kommunen er der ansættelsesstop, så det bliver ikke nemt at få et job, selvom der er mere end to år, til jeg bliver færdig«.

Ukendt fremtid

»Holdt, stop«, siger Hanne Kjærgaard.

Hun er konsulent i Lærernes A-kasse og har indblik i udviklingen på lærernes arbejdsmarked.

»Det er meget svært at sige noget om, hvordan beskæftigelsessituationen er så langt ude i fremtiden. Som studerende på andet år kan man lige så godt vende tommelfingeren opad som nedad, når det gælder mulighederne for at få et job efter eksamen«.

Hanne Kjærgaard: »Vi har været igennem nogle år med få jobmuligheder. Det var rigtigt grelt i 2010, men i 2011 og 2012 har der været flere opslag. Der kan ske en del på et eller to år, så jeg tør ikke udtale mig om beskæftigelsen i 2015«.

Tre gode råd

Tre gode råd til lærerstuderende:

• Koncentrer dig om det, du er i gang med her og nu. Nyd at studere og få så god en uddannelse som muligt. Det giver det bedste afsæt, når du skal i gang med at finde et arbejde.

• Kig lidt på, hvilke linjefag der er gode beskæftigelsesmuligheder inden for. Tysk, musik og fysik har været efterspurgt gennem mange år. Også almene fag er der bud efter. Men husk: Du skal leve med dine linjefag hele arbejdslivet, så vælg ikke noget, som kommer dig helt på tværs.

• Opbyg et godt jobnetværk, mens du er under uddannelse. Det kan bestå af lærere og ledere på skoler, hvor du kommer i praktik, eller for eksempel andre studerende og lærere. Når du skal søge job, kommer du meget længere omkring ved at have et godt netværk.