Dansk som andetsprog
1   17

Lærer var whistleblower: Aarhus' modtageklasseundervisning kendt ulovlig

Lærer Lene Aabye Møller blev så frustreret over det tilbud, man gav hendes dansk som andetsprogselever i en modtageklasse i Aarhus, at hun sagde op og kontaktede ombudsmanden. Nu er kommunens modtageundervisning blev kendt ulovlig.

"Aarhus Kommunes tilbud til unge tosprogede i modtagelsesklasser har i flere år ikke levet op til Folkeskoleloven. De unge har bl.a. fået færre timer end deres jævnaldrende i normalklasser, og de er ikke blevet undervist i alle fag", skriver Jyllands-Posten.

Lærer Lene Aabye Møller fortæller i avisen:

"Det første år havde jeg en klasse, som var helt klar til at gå til eksamen. Da jeg bad om lov til at føre mine elever op til prøve, fik jeg at vide, at det kunne ikke lade sig gøre, for alle kommunens modtageklasseelever var indskrevet på syvende klassetrin".

Hun mener, at modellen med 7. klasse var administrativt nemmere og meget billigere for kommunen - ingen nationale test, ingen uddannelsesparathedsvurderinger og ingen afgangsprøver.

Artiklen fortsætter under banneret

Hun fik indplaceret sine elever korrekt, men da hun så året efter ville have dem til prøve, lød forklaringen, at man skulle have fulgt undervisningen i en normalklasse for at få lov til at gå til afgangsprøve.

Til sidst sagde hun op og klagede til Folketingets Ombudsmand, som sendte sagen videre til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Styrelsen har vurderet, at Aarhus Kommune på ni punkter »ikke har levet op til de gældende regler«, skriver Jyllands-Posten.

Danmarks Lærerforening har for nylig bebudet en undersøgelse af hele området med undervisning af elver med dansk som deres andetsprog. Det sker på baggrund af meldinger fra lærerforeningens kredse, der "rapporterer, at der rundtomkring i kommunerne bliver lavet alle mulige forskellige ordninger".

"Der er helt klart noget, der tyder på, at det ikke går så godt. Om det så er forskellige former for kreativitet, der udøves, eller om det alt sammen handler om økonomi, det vil vi gerne prøve at blive klogere på". sagde formand for undervisningsudvalget i DLF", siger Jeanette Sjøberg for nylig til Folkeskolen.Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
612 andre er allerede tilmeldt
Nyhed: Nyt fagligt netværk

NYHED! Vidste du, at du lige nu læser på Folkeskolens helt nye faglige netværk Dansk som andetsprog?

Tilmeld dig netværket og få en mail med ny faglig viden, forskning og erfaringsdeling.

Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.