DLF-kongres '19
1   43

"Folkeskolen er i fare for at blive en socialpædagogisk institution"

Under lærerkongressens debat advarede Niels Munkholm fra Odense mod at lade den socialdemokratiske regering forvandle folkeskolen til en socialpædagogisk institution. Lærerformand Anders Bondo medgav, at Munkholm har en pointe.

En af de delegerede ved årets lærerkongres, Niels Munkholm fra Odense Lærerforening, har store forventninger til, at børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theils (S) onsdag indfinder sig i Tivoli Congress Center i København for at tale til de 300 delegerede.

Men det er vel at mærke ikke forventninger af den gode slags, fik han understreget fra talerstolen under debatten om lærerprofessionen og folkeskolens udvikling.

Artiklen fortsætter under banneret

For Niels Munkholm frygter, at den socialdemokratiske minister er i gang med at skabe en negativ udvikling, hvor folkeskolen glider væk fra sit egentlige formål.

"Der er en glidning i gang, og den går på, at den danske folkeskole er i fare for at blive til en socialpædagogisk institution", lød det fra Niels Munkholm på talerstolen.

"Jeg nåede kun til noget med sociale og psykologiske problemer"

Han henviste blandt andet til indholdet af det velkomstbrev, som ministeren midt i august sendte ud til samtlige lærere for at byde velkommen til det nye skoleår. Her fokuserede ministeren især på de børn, der ikke trives, og som har problemer på hjemmefronten, og det fremgik blandt andet, at regeringen vil styrke og systematisere den tidligere sociale indsats, lige så vel som man har fokus på en "voksende gruppe børn med psykisk sårbarhed".

Ifølge Niels Munkholm handlede brevet mest om, at børnene skal have et godt og et helt liv, og "jeg nåede kun til noget, der havde med sociale og psykologiske problemer at gøre", som han udtrykte det.

"Ikke fordi der er noget galt i det. Men det er virkelig at køre folkeskolen ud til en side, at gøre den til en socialpædagogisk institution", lød det fra Niels Munkholm.

Han påpegede, at "det hele begyndte med Thorning, der oprettede børne- og undervisningsministeriet, som vi ikke havde set før".

"Hun sagde, det er de samme børn. Ja, det er de samme mennesker. Men det er jo i to afgørende forskellige roller. Folkeskolen er jo en dannelsesinstitution. Men der er noget, undervisningsministeren og socialdemokraterne ikke helt forstår - folkeskolen er ikke en socialpædagogisk institution", sagde Niels Munkholm.

I skolen er børnene elever

Han citerede også den danske EU-kommissær, den radikale Margrethe Vestager, for at have formuleret, at skoler og uddannelsessteder er opbyggende institutioner, der blandt meget andet skal give børn og unge en klar fornemmelse af, hvilket værdigrundlag vores samfund bygger på.

"Når vi er ude i skolen og i undervisningen, så er vi ude over hjemmets domæne. Fordi i hjemmet, er det familierne og andre, der tager sig af børnene - hvorimod vi tager os af elever i skolen. Jeg er meget interesseret i, at vi er meget klar på den adskillelse her i Danmarks Lærerforening", understregede Niels Munkolm.

Og selv om han understregede, at hans forventninger til ministerens besøg onsdag ikke var gode, håbede han ikke desto mindre, at ministeren vil møde op og "afkræfte min fortælling om, at hun i virkeligheden tænker socialpolitik og ikke undervisningspolitik".

I sit korte svar til indlægget lod lærerformand Anders Bondo forstå, at han havde forståelse for Niels Munkholms indlæg.

"Du har en pointe. Det vigtigste, vi har i folkeskolen er undervisning, det er derfor vi har skolen. Det kan godt være, at ministerens brev ikke lægger op til det, men jeg synes heldigvis, at der i andre sammenhænge er andre signaler i den retning," lød det fra Anders Bondo.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ