Skoler
0   12

København og Aarhus forbereder sig på flere elever

Danmarks to største byer får så stor elevtilgang, at de må bygge flere skoler. Hovedstaden kan få brug for op til ti firesporede skoler, mens Aarhus kan klare sig med seks nye skoler.

Om ti år vil der være 5.400 flere skoleelever i København, og når elevtallet topper omkring 2040, svarer det til ti ekstra firesporede skoler.

»Vi har gennem mange år udvidet de eksisterende skoler, og det bliver svært at gøre igen. Samtidig er der i nogle af vores byudviklingsområder så langt til nærmeste skole, at vi bliver nødt til enten at bygge nyt eller finde egnede lokaler til nye skoler«, siger kontorchef Sti Garde fra Center for Policy i Københavns Kommune.

Artiklen fortsætter under banneret

København har allerede flere skoler undervejs. Ud over en ny skole på Sluseholmen, som netop er åbnet, har kommunen skrevet kontrakt på Nordøst Amager Skole, og både Arena Kvarterets Skole i Ørestad og De Gamles By Skole på Nørrebro er i udbud. Om det bliver nødvendigt at bygge hele ti skoler, afhænger af, om befolkningsudviklingen går som ventet.

»Hvis den gør, får vi behov for omkring ti skoler. Hvis vi for eksempel skal udvikle hele Nordhavn til byområder, bliver der alene brug for tre skoler der«, siger Sti Garde.

København omsætter hvert år prognosen for befolkningsudviklingen til et behovsprogram, så kommunen i tide kan reservere arealer til daginstitutioner, skoler, idrætsanlæg og kulturhuse.

Aarhus udreder sit behov

I Aarhus skal en skole stå færdig i forstaden Nye i 2025. Forstaden er ved at blive etableret nord for byen og skal rumme op mod 15.000 indbyggere. Kommunen er desuden ved at få udredt behovet for andre nye skoler.

»Vi forventer, at analysen vil vise, at der kommer til at mangle en skole i Lisbjerg nord for Aarhus. Den nuværende skole er ved at blive udvidet til tre spor, og det dækker behovet otte år frem, men der bliver bygget flere boliger i området, og det giver behov for en skole mere. To andre bud vil være en ny skole i midtbyen og i den nordøstlige del af byen«, fortæller økonomisk chefkonsulent Jacob Hansen Beuschau fra børn- og ungeforvaltningen.

Ifølge kommunens prognose har Aarhus 4.200 flere folkeskoleelever om ti år. Det svarer til seks skoler med hver 700 elever.

»Vi vil både bygge nyt og få plads til flere børn i de eksisterende skoler. Ud af 46 skoler kommer 18 til at mangle plads. Nogle har først behov for at blive udvidet om fem-syv år. Derfor skal vi tættere på for at se, om det rent faktisk bliver nødvendigt at bygge til«, siger Jacob Hansen Beuschau.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ