Danmarksmestrene i historie er fundet

Da DM-finalen i danmarkshistorie i går løb af stablen, var det i adelige omgivelser. I Riddersalen på Frederiksborg Slot tilkæmpede Korsvejens Skole fra Kastrup, Brenderup og Omegns Realskole samt Hastrupskolen fra Køge sig danmarksmesterskabet.

Publiceret Senest opdateret
4.A, Korsvejens Skole, Kastrup vandt førsteprisen blandt 3.-4.-klasserne
6.A, Brenderup og omegns realskole vandt førsteprisen blandt 5.-6.-klasserne
9.A, Hastrupskolen, Køge vandt førsteprisen blandt de ældste elever

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Flere end 15.000 danske skoleelever stillede til start i Historiedysten, det uofficielle DM i danmarkshistorie for skoleklasser, den 5. september.

Danmarksmesterskabet, der er det første af sin slags, har involveret tre aldersgrupper omkring hver sit hovedtema. De deltagende 3.- og 4.-klasser har beskæftiget sig med Christian den 4., 5.-6.-klasserne er blevet eksperter på statskuppet i 1660, mens Grundloven og demokratiet har været genstand for de ældste elevers opmærksomhed.

Den indledende af Historiedystens tre runder havde deltagelse af 732 klasser, som brugte det webbaserede undervisningsmateriale som forberedelse til en online multiple-choice-dyst på historiedysten.dk. De 30 bedste klasser inden for hver gruppe kvalificerede sig her fra til anden runde. Her skulle eleverne arbejde med og reflektere over temaerne i en nutidig og udfoldende form. Temaopgaverne blev sendt ind til Det Nationalhistoriske Museum, hvis kyndige dommere udvalgte de tre bedste klasser i hver gruppe til finaledysten.

Bryggerens og direktørens ønske

Historiedysten er udskrevet som et led i markeringen af 200-året for brygger J.C. Jacobsens fødsel. Hans kongstanke var at gøre danmarkshistorien levende for alle danske borgere. Særligt den yngre generation. Ikke mindst det imponerede deltagerantal har bekræftet Det Nationalhistoriske Museum i, at Historiedysten er helt i tråd med bryggerens ånd.

Direktør på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød Mette Skougaard er oven på afviklingen af finalen indstillet på at gøre Historiedysten til en årligt tilbagevendende konkurrence.

"Finalen på Frederiksborg Slot er et godt udtryk for alle de imponerende bidrag og præstationer, som elever og lærere har vist i løbet af hele historiedysten. Vi er både taknemmelige og begejstrede. Vores første år med Historiedysten har været så stor en succes, at vi planlægger at gennemføre den igen til næste år", fortæller Mette Skougaard.

Finaledeltagerne og deres placeringer

3. - 4. klasse: 4.A, Korsvejens Skole, Kastrup (1.-plads); 4.D, Åbjergskolen, Frederikssund (2.-plads); 4.A, Ravnkilde Skole, Nørager (3.-plads).

5. - 6. klasse:

6.A, Brenderup og omegns realskole (1.-plads); 5.A, Sevel Skole, Vinderup (2.-plads); 5.B, Bramdrup Skole, Kolding (3.-plads).

7. -9. klasse:

9.A, Hastrupskolen, Køge (1.-plads); 8.A, Frøslev-Padborg Skole, Padborg (2.-plads); 7.A, Tuse Skole, Holbæk (3.-plads).