Fravær
0   30

Støttepartier vil presse S til at stoppe fraværsstraf

De tre støttepartier, som skal danne grundlaget for den kommende regering, vil forsøge at presse Socialdemokratiet til at droppe loven om at straffe skolefravær med at fjerne børnechecken.

Presset stiger på Socialdemokratiet for at stoppe ghettopakkens nye fraværsregel, der betyder, at familier kan straffes for børns skolefravær med fjernelse af børnecheck i et kvartal.  

Radikale Venstre, SF og Enhedslisten opfordrer igen efter skolelederes advarsler om lovgivningens skadelige effekt på elevernes trivsel, at den kommende undervisningsminister undlader at sætte den nye regel i kraft.  

Artiklen fortsætter under banneret

"Vi vil afskaffe fraværsloven det øjeblik, vi får mulighed for at gøre det. Skolelederne har en meget vigtig pointe, nemlig at straf ikke fremmer samarbejdet eller nedbringer fraværet. Vi vil presse Socialdemokratiet til at lytte til skoleledernes betænkelighed, man kan ikke samarbejde, når man straffer", siger undervisningsordfører for De Radikale Marianne Jelved. 

Den melding bakkes op af både SF og Enhedslisten. De er bekymret over, at fraværsstraffen ifølge Undervisningsministeriets tal vil ramme familier til mere end 5000 elever. 

"Det er den her slags tiltag, der får forhandlinger til at bryde sammen. Vi er dybt uenige med aftalepartierne. Vi skal slås med Socialdemokratiet om, hvordan vi får skrottet den her tåbelige regel", siger SF's undervisningsordfører Jacob Mark. 

Hvad sker der med reglen, hvis du bliver undervisningsminister?

"Så vil jeg med det samme udskyde lovgivningen og arbejde for at få den stoppet",  lyder det fra Jacob Mark, som understreger, at elevfravær er et problem, men at det skal løses med forældresamarbejde og ikke straf.

Folkeskolen  har været i kontakt med lederne af 17 ud af de 23 folkeskoler, som er på regeringens såkaldte ghettoskoleliste for at høre deres vurdering af, hvad loven vil betyde for elevernes fravær. Skolelederne peger på, at reglen kan være skadelig for arbejdet med at nedbringe elevfraværet. Flere skoleledere har derfor planer om slet ikke at indberette fraværet, fordi det kan bremse et konstruktivt forhold til elev og forældre.

De borgerlige partier står fast: Fraværsstraf fastholdes

Det er positivt, hvis man kan slippe uden om pisk og nøjes med gulerod, men skolelederes, læreres og pædagogers advarsler, får ikke Venstre til at skifte kurs, når det kommer til ghettopakkens fraværsstraf.

Folkeskolen har præsenteret undervisningsordfører Anni Matthiesen (V) for skoleledernes bekymringer, og at flere ghettoskoler har succes med at nedbringe fravær med et stærkt forældresamarbejde.

"Jeg lytter til skoleledernes advarsel. Men fraværet skal ned. Det lyder måske barskt, men det er fordi, vi vil børnene det bedste. Derfor håber jeg, at skolelederne kan finde andre værktøjer, der virker endnu bedre end straf. Så bliver der ikke brug for at fjerne børnechecken.", siger hun.

Fordi flere skoleledere er bekymret for, at straffen vil bremse et konstruktivt arbejde med forældre med at nedbringe fravær, vil flere ledere trodse loven. Ledernes modstand bekymrer også Anni Matthiesen.

"Jeg går selvfølgelig ud fra at skolelederne overholder loven, selvom de er bekymret for fraværsreglens konsekvenser, det er deres pligt", siger hun.

Socialdemokratiet har ikke ønsket at kommentere på støttepartiernes og skoleledernes kritik.  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ