Fravær
0   19

Enhedslisten: Fraværsstraf skal stoppes

Enhedslisten vil have fraværsstraffen, der rammer familier økonomisk ved 15 procent ulovligt elevfravær ud af lovgivningen, når en ny regering tiltræder.

Der skal sættes en stopper for den nye fraværslov, der betyder, at elevers fravær straffes med træk i forældrenes børnecheck: 

"Forligskredsen må skride ind. Reglen om at straffe familier økonomisk grundet elevfravær skal stoppes. Vi skal lytte til de advarsler, skolerne kommer med. Med et nyt flertal bør der foretages ændringer, så den del af lovgivningen, der handler om økonomisk straf ved 15 procent ulovligt fravær trækkes ud", siger undervisningsordfører Jakob Sølvhøj fra Enhedslisten.

Artiklen fortsætter under banneret

Fagbladet Folkeskolen har været i kontakt med lederne af 17 ud af de 23 folkeskoler, som er på regeringens såkaldte ghettoskoleliste, for at høre deres vurdering af, hvad loven vil betyde for elevernes fravær. Skolelederne peger på, at reglen kan være skadelig for arbejdet med at nedbringe elevfraværet, og flere skoleledere har derfor planer om slet ikke at følge loven. Jakob Sølvhøj forstår udmærket deres bekymring:.

"Det her er ikke bare symbolpolitik, det er direkte skadeligt for forældre og skoles samarbejde med at nedbringe fravær. Jeg forstår helt den reaktion, der er hos skolelederne. De har kompetencen til at vurdere om fraværet er ulovligt eller ej, og hvordan eleverne skal hjælpes", siger Jakob Sølvhøj og forstår godt, hvis skoleledere vælger at sidde loven overhørig. 

"En indberetning med den konsekvens, at familien trækkes i børnechecken, vil være dybt skadeligt. Kan skolelederne overhovedet undgå, at eleverne og familierne straffes inde for lovens rammer, bør man gøre det", opfrodrer Jakob Sølvhøj.

Klar besked til ny undervisningsminister

Ghettoaftalen blev vedtaget sidste år, selvom det ikke var en samlet folkeskoleforligskreds, der stod bag indgrebene. Foruden Enhedslisten og Alternativet var også SF og Det Radikale Venstre imod både træk i børnechecken og danskprøver i børnehaveklassen.

Efter valget står partierne i opposition til ghettoaftalen  stærkere med flere mandater. Derfor mener Jakob Sølvhøj, at man kan lægge pres på de øvrige partier for at få ændret aftalen.  

Jakob Sølvhøj har en klar besked til en kommende undervisningsminister, som er den, der skal bestemme, hvornår den nye regel om træk i børnechecken skal træde i kraft:

"Jeg vil på det kraftigste opfordre til, at man lytter til skoledernes advarsler om, at straffen vil have ingen eller endda skadelig effekt. En ny undervisningsminister bør udskyde ikrafttrædelsen af reglen, og så skal vi imens se på, hvordan forligspartierne kan stoppe lovgivningen", siger Jakob Sølvhøj.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ