Onkel John tegner og forklarer atomfysik til Hannibal. Filmene varer 5-10 minutter hver.

Hurtig atomfysik på små film – som eksamenshjælp

Videnskanylen hedder en række små film, der netop er offentliggjort på Youtube. Hannibal skal til fysik/kemi-eksamen og ved alt for lidt, men så hjælper onkel John med viden om atomer og det periodiske system. En Fysiker, en kemiker og en illustrator står bag.

Publiceret
Ni små film om atomfysik - Videnskanylen

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Filmene blev offentliggjort i går midt i eksamenstiden, og de har været undervejs i et par år. De små animerede film er produceret af Søren Storm, der er fysiker og kemiker, har undervist og skrevet bøger om naturvidenskab, Robin Engelhardt der er formidler og didaktiker og uddannet cand. scient. i kemi fra Niels Bohr Instituttet og Boris Boll-Johansen, der er illustrator og uddannet fra Det kgl. Danske Kunstakademis billedkunstskoler.

"Vi har arbejdet på projektet i nogle år. Det var svært at finde en god ide til enkelt at vise noget så svært som atomfysik. Jeg havde selv glemt for meget, så vi har fået konsulenthjælp af flere - blandt andre Martin Sillasen og Morten Misfeldt", fortæller Robin Engelhardt, der har arbejdet som videnskabsjournalist på Ingeniøren og dagbladet Information.

"Vi ville gerne have, at det blev direkte og råt med en rammehistorie. Det blev så Hannibal, der skal til eksamen og onkel John, der hjælper ham, mens de skriver og viser hinanden tingene i et online skriveprogram undervejs i deres samtale. Boris Boll-Johansen har et godt skævt hoved og sjove tilgange, så da vi først havde rammen og figurerne, så kørte det".

De tre bagmænd har forskellige indgange til projektet og fortæller, at det viste sig at være en stor styrke i arbejdet. Flere af dem har tidligere udarbejdet undervisningsmateriale.  

9 korte film

Han fortæller, at ham der lægger stemme til drengen Hannibal faktisk skulle til eksamen i fysik/kemi lige efter, at han havde indtalt filmene, så han fik glæde af noget fra filmene.

Der er ni film om blandt andet ædelgasser, bindinger, atomets opbygning og radioaktiv stråling.

Projektet er støttet med udlodningsmidler fra Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, som det hed i 2016.

Læs mere

Videnskanylen på Youtube

Powered by Labrador CMS