Det har været svært at få de lærerstuderende til at vælge de naturfaglige fag

Flere lærerstuderende vælger naturfag - men stadig ikke nok

Dobbelt så mange lærerstuderende har valgt naturfag i år, hvor de har fået mulighed for at vælge naturfag som et lille linjefag. Men det er stadig langt fra nok i forhold til behovet i folkeskolen, lyder det fra naturfagsunderviserne.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En af pointerne med den læreruddannelse, der blev indført i 2007, var at styrke naturfagene. Derfor gjorde man naturfag til et af de tre obligatoriske linjefag og gjorde det toårigt.

Men det gik stik mod politikernes intentioner. Antallet af studerende, der valgte naturfag, gik fra omkring 1000 i 2006 til 220 i 2007.

Sidste år åbnede politikerne så op for tre forsøg, hvoraf det ene tillod de studerende at tage et et-årigt naturfag. Og det har båret frugt. Dugfriske tal fra Uni-C viser, at 524 studerende i år har valgt naturfag.

"Det er positivt, at flere studerende nu vælger naturfag som deres første obligatoriske linjefag, og jeg ser gerne, at den udvikling fortsætter de kommende år", siger undervisningsminister Troels Lund Poulsen.

Stadig ikke nok

Erland Andersen, som er formand for Danmarks Fysik- og Kemilærerforening Storkøbenhavn og bestyrelsesmedlem i Foreningen af lærere i Naturfag ved læreruddannelserne, finder de nye tal utroligt glædelige. Men han understreger med det samme, at det langt fra er nok.

"På den gamle uddannelse valgte omkring 1000 studerende faget. Vi skal op på det niveau igen, hvis vi skal dække behovet i folkeskolen", siger han til folkeskolen.dk.

Der er flere grund til, at manglen på naturfagslærere i folkeskolen er akut.

"Rigtig mange naturfagslærere går i øjeblikket på pension, og tallet vil stige de kommende år. Samtidig er der et voldsomt efterslæb i skolen, fordi der gik seks-syv år fra man indførte faget natur/teknik, til man oprettede linjefaget i læreruddannelsen".

Antallet af fastansatte naturfagsundervisere på læreruddannelserne er fra 2005-2010 gået fra 59 til 29 på landsplan på grund af faldet i naturfagsstuderende, så Erland Andersen frygter også, at der kan bliver problemer med at hente tilstrækkeligt med undervisere tilbage.