En ny hovedstyrelsessal er klar til brug i Danmarks Lærerforenings hus i København, og én af pladserne er reserveret til en repræsentant for de pensionerede medlemmer.

Pensionist i hovedstyrelsen: Det kunne være dejligt med kampvalg

Pensionistmedlemmerne af DLF skal vælge en repræsentant til de næste fire års hovedstyrelse, og alle medlemmer af fraktion 4 kan stille op. Nuværende hovedstyrelsesmedlem for fraktion 4 Birgit Bruun håber på kampvalg.

Publiceret
”Jeg har endnu ikke afgjort, om jeg stiller op til hovedstyrelsen igen”, siger Birgit Bruun, nuværende hovedstyrelsesmedlem fra fraktion 4 – pensionisterne i DLF.

HOVEDSTYRELSESVALG2019

Hovedstyrelsen i DanmarksLærerforening består af formand, næstformand og 19 valgtemedlemmer. Desuden er formanden for Skolelederforeningen ogforpersonen for Lærerstuderendes Landskreds medlemmer. 
På kongressen til oktober vælges formand og næstformand. Her harhovedstyrelsesmedlem plus de 10 kongresdelerede for fraktion 4stemmeret.
Ultimo 2019 er der valg af de 19 medlemmer til hovedstyrelsen. Deaktive lærere, børnehaveklasseledere mv. vælger de 18 viavalggruppe I. Pensionisterne i fraktion 4 er valggruppe II ogvælger 1 hovedstyrelsesmedlem.  
Alle vælges for perioden 2020-2023

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

2019 er lig med hovedstyrelsesvalg i Danmarks Lærerforening, og hovedstyrelsesvalget er også for pensionister og efterlønnere. For hvor de aktive medlemmer vælger 18 medlemmer, skal medlemmerne af fraktion 4 vælge deres helt eget hovedstyrelsesmedlem.  Har man lyst til at stille op som kandidat, er det også en mulighed. For samtlige medlemmer af fraktion 4 kan stille op til posten. Det skal ske senest den 15. november. Nuværende hovedstyrelsesmedlem for fraktion 4 Birgit Bruun håber, at dette hovedstyrelsesvalg bliver et kampvalg.

"Der er normalt ikke kampvalg om posten som hovedstyrelsesmedlem for fraktion 4, for mange pensionister ønsker ikke at binde sig alt for meget, men jeg vil virkelig opfordre andre med lyst på opgaven til at stille op. For det kunne være dejligt med et kampvalg - i stedet for fredsvalg", mener Birgit Bruun.

Pensionerede lærere får deres helt eget forum

Vagthund for pensionisterne Hun har endnu ikke selv besluttet, om hun genopstiller til posten, hvor hun har siddet i den seneste periode på fire år. Før det var Birgit Bruun kongresdelegeret for fraktion 4 i otte år. Som hovedstyrelsesmedlem for pensionister og efterlønnere i DLF deltager man på lige fod med alle andre hovedstyrelsesmedlemmer og har stemmeret til alt - bortset fra spørgsmål om overenskomst.

"Som pensionistmedlem i hovedstyrelsen er man lidt ude i en linedans. For selvom man er fuldgyldigt medlem, skal man ikke træde de aktive medlemmer over tæerne. Så man deltager dér, hvor det giver mening, er en slags vagthund for de pensionerede medlemmer og byder selvfølgelig ind med ting i forhold til fraktion 4", fortæller Birgit Bruun.

Selv har Birgit Bruun - efter indstilling fra fraktion 4's årsmøde - blandt andet arbejdet for ændring af den nuværende kontingentfritagelse for medlemmer, der er fyldt 75 år. Et ændringsforslag hovedstyrelsen netop har besluttet at stille på DLF's kongres til oktober.

Årsmøde i fraktion 4: Hvad vil DLF med pensionisterne

"Samtidig er man også informant over for fraktion 4's kongresdelegerede og årsmødedeltagere. Så efter hvert hovedstyrelsesmøde sender jeg noter ud til de 10 kongresdelegerede og 44 årsmødedeltagere", forklarer Birgit Bruun.

Som hovedstyrelsesmedlem deltager man i 11 årlige hovedstyrelsesmøder, der hver løber over to dage. Yderligere skal man påregne et udvalgsmøde om måneden samt forberedelse til møderne. Birgit Bruun sidder som medlem af Arbejdsmiljø- og Organisationsudvalget.

Derudover deltager man som hovedstyrelsesmedlem i diverse andre møder, konferencer og er kursusleder på de fire seniorkurser samt delegationsleder på Nordisk Pensionisttræf. 

DLF: Bedre seniorrettigheder er nødvendige

Hvad kræver det

Det kommende hovedstyrelsesvalg gælder for den næste fireårige periode - fra den 1. januar 2020 til den 31. december 2023. Har man lyst til at stille op som hovedstyrelsesmedlem for fraktion 4, skal man have fat i en 1.-suppleant, en 2.-suppleant samt mindst 20 og højst 50 stillere. De pågældende stillere må kun være stillere for én kandidat. Valget udskrives officielt i Folkeskolen senest den 20. oktober, og samtidig med udskrivning af valget kan interesserede officielt melde sig som kandidater. Ved man allerede nu, at man gerne vil opstille til hovedstyrelsen, kan man få en blog på folkeskolen.dk/lærersenior. Man skal blot henvende sig til lærersenior@folkeskolen.dk

Her er de opstillede kandidater

Sidste frist for opstilling

Seneste frist for at opstille som kandidat er den 15. november. Ved mere end en kandidat til posten som fraktion 4's hovedstyrelsesmedlem afholdes der elektronisk urafstemning blandt medlemmerne af fraktion 4. Ved kun en kandidat bliver der fredsvalg - altså intet valg.