Årsmøde i fraktion 4: Hvad vil DLF med pensionisterne?

Onsdag og torsdag i denne uge var der årsmøde i fraktion 4 – pensionisterne - i DLF. Her blev der udvekslet ideer om arrangementer, lyttet til hovedstyrelsesmedlemmets beretning og ikke mindst diskuteret et forslag til en politik for pensionistarbejdet i Danmarks Lærerforening.

Publiceret
Birgit Bruun - hovedstyrelsesmedlem og formand for fraktion 4 - åbnede årsmødet med navneopråb, aflagde sin beretning og deltog aktivt i debatten om en pensionistpolitik.
På årsmødets anden dag var ideudveksling om arrangementer og ture på dagsordenen. De forskellige kredses mange arrangementer var hængt op til inspiration.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Hvordan fastholder vi de unge pensionister?"

"Lærerforeningen skal være mere bevidste om os pensionister - en meget stor gruppe i DLF".

"Pensionisterne skal ses som en resurse".

Snakken går livligt rundt om de syv cafeborde på Sinatur Hotel Storebælt i Nyborg.

Der er årsmøde i pensionisternes fraktion 4 i DLF med debat om en politik for pensionistarbejdet i Danmarks Lærerforening.

Pensionistforum Østjylland har nemlig stillet forslag om, at årsmødet udformer et forslag til en politik for pensionistarbejdet i Danmarks Lærerforening. For at styrke foreningens aktive deltagelse i pensionistarbejdet, styrke kommunikationen til medlemmer på vej på efterløn og pension og for at bakke op om aktiviteter i de lokale lærerkredse, de forpligtende kredssamarbejder og i foreningen centralt.

På vegne af Pensionistforum Østjylland styres slagets gang af kongresdelegeret Jørn Kokkendorff:

Vi efterlyser en politik for pensionistarbejdet, mere fokus på pensionister og i sidste ende en ændring af foreningens principprogram. I dag skal vi gerne nå frem til nogle formuleringer, som hovedstyrelsen kan arbejde videre med", forklarer Jørn Kokkendorff.

Pensionerede lærere får helt deres eget forum 

Bedre kommunikation

Over et par timer cirkulerer de 55 årsmødedeltagere rundt ved bordene. Stiller forslag, debatterer, og i sidste runde skriver hver af de syv grupper deres fem vigtigste bud ned i forhold til pensionistarbejdet i DLF.

Bedre kommunikation mellem hovedforeningen og medlemmer af fraktion 4 og et centralt udkast til retningslinjer for kredsenes pensionistpolitik og for samarbejdet i det forpligtende kredssamarbejde er nogle af gengangerne. Men også en større bevidsthed hos hovedstyrelsen og hovedforeningen om, at der er en fraktion 4, som tæller omkring en fjerdedel af medlemmerne hos DLF, går igen i flere af grupperne.

"Vores arbejde her i dag skal opfattes som en hjælp. Vi vil hjælpe DLF med at vægte fraktion 4 lidt mere. For vi ved godt, at det er travlhed og ikke manglende vilje, der ligger til grund for det manglende fokus", siger Jørn Kokkendorff.

Kattelem for fejludmeldte

Strategi for fastholdelse af medlemmer, 75-årsreglen og en kattelem for fejludmeldte bliver også diskuteret og givet som forslag til styrkelse af pensionistarbejdet. 75-årsreglen betyder, at alle medlemmer over 75 år i dag er kontingentfri i DLF. En regel, som fraktion 4 gerne så ændret, da stadig flere bliver 75 år, og kontingentfriheden dermed udhuler arbejdet for pensionister.

Blog: Hvor skal læreren egentlig gå på pension? 

Kattelemmen for fejludmeldte handler om, at hvis man i dag melder sig ud af DLF ved pensionering, men efter en årrække gerne vil meldes ind igen, så skal man betale kontingent for alle år, hvor man ikke har været medlem. En mulig bekostelig affære, som afholder folk fra at genindmelde sig. Og regler, som fraktion 4 gerne vil have ændret.

De i alt 21 forslag fra dagens debat skrives sammen og sendes derefter ud til alle årsmødedeltagere til refleksion med baglandet. Derefter får hovedstyrelsesmedlem i Lærerforeningen og formand for fraktion 4 Birgit Bruun forslagene med til videre bearbejdning i først Arbejdsmiljø- og Organisationsudvalget og i sidste ende hovedstyrelsen.

"Det skal ikke være dem og os. Vi ved godt, de hovedsageligt er der for de aktive medlemmer. De skal bare lige mindes om, at vi er mere end 20.000 medlemmer", lyder den afsluttende bemærkning fra dirigent og kongresdelegeret Kaja Eggers Rasmussen.

Et vigtigt arbejde

Der er stor ros fra årsmødedeltagerne for dagens debat, som af nogle karakteriseres "som det vigtigste arbejde i fraktion 4 i mange år".

Dag ét på årsmødet slutter med middag og socialt samvær.

På andendagen udveksles ideer om arrangementer og ture, og som sidste punkt på dagsordenen orienterer Jennifer Jensen, projektleder fra Folkeskolen om det nye faglige netværk Lærersenior på Folkeskolen.dk. Et fagligt netværk netop for seniorer og pensionister.

Ni nye faglige universer på folkeskolen.dk 

De 55 deltagere i fraktion 4's årsmøde tæller fraktionens hovedstyrelsesmedlem, de 10 kongresdelegerede og 44 årsmødedeltagere - fire valgt i hver af de 11 pensionistfora.

Navn: Per Rysbjerg

Alder: 73 år

Kreds: Thy/Mors Lærerkreds

Gik på pension: I 2008

Hvorfor er du engageret i fraktion 4?

"Før jeg gik på pension, arbejdede jeg som konsulent i kredsen, og der talte jeg med rigtig mange, som skulle på pension. Så da jeg selv gik på pension, stod pensionistudvalget på spring".

"Det er spændende at være med til at gøre noget for pensionistfraktionen, arbejde med nogle gode aktiviteter, for det er med til at fastholde vores medlemmer. Her den 28. januar havde vi for eksempel kyndelmissemøde med 120 mennesker".

Hvad får du ud af at være engageret i fraktion 4?

"En tilfredsstillelse ved at gøre noget for andre. For mig er det et brændstof til energi at arrangere noget for fællesskabet. Samtidig giver det oplevelser og samvær".

Hvorfor er du med som årsmødedeltager?

"For at få information og være med til at præge pensionistarbejdet. I vores kreds er en tredjedel af medlemmerne pensionister".

Hvad er det vigtigste i forhold til en pensionistpolitik i DLF?

"Det er vigtigt, at vi får formidlet en politik, for hvis vi har nogle formuleringer, har vi en fælles platform at arbejde videre med lokalt. Uden en politik og fælles formuleringer bliver vi autonome enheder".

Pensionisternes årsmøde rykkes 

Navn: Birgit Fixen

Alder: 67 år

Kreds: Furesø

Gik på pension: I 2016

Hvorfor er du engageret i fraktion 4?

"Jeg kan godt lide at sætte noget i gang, og så blev jeg så provokeret af, at der ikke sker noget for pensionisterne i min kreds, fordi jeg ved, hvor vigtigt samvær og sociale arrangementer er. De er både netværksdannende, ensomhedsforebyggende og demensforebyggende".

Hvad får du ud af at være engageret i fraktion 4?

"Jeg har ikke været med så længe, men lokalt forventer jeg noget fagligt, socialt og kulturelt. Og så noget politisk - det at være med til at præge, hvad Danmarks Lærerforening skal arbejde med".

Hvorfor er du med som årsmødedeltager?

"For mig er det en måde at arbejde politisk på."

Hvad er det vigtigste i forhold til en pensionistpolitik i DLF?

"To ting: At vi som pensionister kan blive lidt klogere på vores pension. Men også hele den her skizofrene problemstilling i forhold til at gå fra at være det grå guld til at være en ældrebyrde. Tal viser, at der kommer til at mangle 15.000 social- og sundhedsmedarbejdere. Nogle mener, det er en sag for Ældre Sagen, men jeg kunne rigtig godt tænke mig, hvis min fagforening også satte vilkårene for fremtidens ældre på dagsordenen".

Blog: godt nyt år og godt nyt fra fraktion 4 

Navn: Torben Møller Petersen 

Alder: 70 år

Kreds: Øhavets Lærerkreds, Svendborg

Gik på pension: I 2010

Hvorfor er du engageret i fraktion 4?

"Jeg har altid været fagligt aktiv - de sidste 24 år af mit arbejdsliv sad jeg som kredsformand. Så da jeg stoppede, blev jeg spurgt, om jeg ikke ville være med".

Hvad får du ud af at være engageret i fraktion 4?

"Fagpolitisk får jeg ikke noget ud af det. Vi diskuterer tit med hinanden, men det er det sociale fællesskab, der fylder mest. Man møder gamle kollegaer, får nogle oplevelser, og det er hyggeligt".   

Hvorfor er du med som årsmødedeltager?

"Nogle skulle jo gøre det. Jeg deltager for 6. gang, fordi det er vigtigt, at de største kredse har nogle med".

Hvad er det vigtigste i forhold til en pensionistpolitik i DLF?

"At fraktion 4 bliver diskuteret, for hele strukturen er lidt håbløs. Der er 11 lokale pensionistfora, men kun 10 kongresdelegerede, der bliver valgt her på årsmødet. Og vi årsmødedeltagere kan så kun diskutere med hinanden en gang om året. Det ville være bedre, hvis de kongresdelegerede blev valgt lokalt ude i de 11 pensionistfora, så de havde et bagland at gå tilbage til, og måske kunne lokale valg også være med til at engagere nogle flere medlemmer".