Håndværk og design
0   10

Ny håndværk og design-formand har været med til at formulere de nye læseplaner

Irene Egeskov Andersen afløser Hanni Eskildsen som formand for Den faglige forening Håndværk og Design. Hun ser de nye valgfag og efteruddannelse som de vigtigste emner lige nu. Og så har hun netop været med til at skrive de nye læseplaner for faget.

Fredag og lørdag mødtes håndværk og designlærere til den årlige konference i Skjern, og Hanni Eskildsen, som har været formand for håndværk og designforeningen, siden den blev oprettet i 2016 og tidligere også for Håndarbejdslærerforeningen takkede af, da hun er gået på pension fra lærerjobbet.

Irene Egeskov Andersen blev valgt som ny formand og Wisti Pedersen fortsætter som næstformand. Pia-Vera Mølgaard kom ind som nyt medlem i bestyrelsen.

Irene Egeskov har siddet i Danmarks Håndarbejdslærerforenings bestyrelse siden 2010, var med i overgangsarbejdet ved sammenlægningen af de to foreninger og kom også til at sidde i bestyrelsen i den nye fælles forening. Seneste har hun sammen med lektor på læreruddannelsen Ove Eskildsen skrevet de nye læseplaner for faget.

"Vi har lige afleveret her sidst i april, og jeg ved, at de er gået igennem læringskonsulenten, så de er sendt videre i systemet. Vi har lavet dem, som vi gerne ville have dem, og prøvet at tænke

Artiklen fortsætter under banneret

Den nye formand

Irene Egeskov Andersen blev uddannet fra Esbjerg Seminarium i 1984 med linjefag i håndarbejde og matematik. Efter tre år med vikariater blev hun ansat på Bakkevejens Skole i Bramming, hvor hun har undervist i blandt andet håndarbejde siden. Allerede i 2009 gik hun og sløjdlæreren i gang med at holde fælles fagmøder og diskutere årsplanerne, så sammenlægningen af fagene kom ikke som en overraskelse. Hun mener, at det fælles fag giver elevernes fantasi meget bedre vilkår. Udfordringerne ligger ikke i faget, men i det praktiske organisatoriske med lærere, lokaler og materialer.

Hun er en ivrig strikker, syer og er også begyndt at kniple og har sin egen kreative blog. Hun har desuden kørt valgfag på ungdomsskole i håndarbejde og være EMU-redaktør i faget.

dem anderledes end de læringsmålstyrede. De er kommet tættere på fagets og skolens formål, og flere steder bruger vi direkte formuleringer fra formålet", fortæller Irene Egeskov Andersen.

Hun venter ligesom alle andre lærere på at se det endelige resultat.

"Vores fag er med til at danne børnene sammen med de andre fag. Det handler både om håndværket og om det selvværd, de oplever ved at arbejde med håndværk og design, som er med til at danne det som hele mennesker. Vi har opgave med at komme til at stå på linje med de humanistiske og naturvidenskabelige fag, og ikke af nogle forældre blive betragtet som en underordnet hyggefag".

Brug for efteruddannelse

Selv er hun uddannet håndarbejds- og matematiklærer i 1984 fra Esbjerg Seminarium på det tidspunkt, hvor faget strakte sig over 2., 3. og delvist fire år på uddannelsen med rigtigt mange timer med underviser.

"De nyuddannede har ikke haft ret mange undervisningstimer sammenlignet med, hvad vi havde dengang. De kommer ud og kan en masse om designteori, men håndværksmæssigt er de ikke så stærke, som vi var i gamle dage. Der er virkelig brug for efteruddannelse både af de unge i forhold til håndværkene og af os ældre i forhold til designdelen".

Det er derfor også det ene af de to emner, hun nævner som meget vigtige i foreningens arbejde i den nærmeste fremtid. Hun ser også gerne, at man understøtter masser af lokale kurser, så kommuner og skoler kan sende lærerne afsted også på kortere kurser, hvor de kan snuse til forskellige håndværk.

Valgfaget kræver noget nyt

Det andet emne, hun ser som brændende lige nu, er det nye valgfag i håndværk og design.

"Vi har nedsat et underudvalg, der arbejder med ideer til, hvordan man kan arbejde med valgfagene med konkrete eksempler. Man kan jo ikke forvente, at den det er den samme lærer, som har haft eleverne i 4. og 5. klasse. Og vi skal også ind og se på, hvordan man skal forholde sig til faget i 3. klasse".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.035 andre er allerede tilmeldt