Sådan så det ud, da politikerne præsenterede aftalen med finansminister Kristian Jensen (V) i spidsen.

Foreninger: Ekstra lektion i tysk og fransk er vigtigt løft af tidlig sprogstart

Skoleaftalen fra slutningen af januar tilføjer en ekstra lektion i tysk og fransk i 5. klasse. Meget vigtigt, lyder det fra de faglige foreninger bag de to sprogfag. Læs, hvor mange skoler der i dag har to lektioner på skemaet i 5. klasse i de to fag.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dejligt og stærkt tiltrængt.

Det er reaktionen fra de faglige foreninger for henholdsvis tysk og fransk på, at folkeskoleforligskredsen som en del af deres justering af skolereformen fra skoleåret 2020/2021 placerer en ekstra lektion, når eleverne starter med et af de to sprogfag i 5. klasse.

Næsten alle skoler har skruet ned for timetallet i tysk og fransk

Både Tysklærerforeningen for Grundskolen og Sproglærerforeningen har nemlig længe efterspurgt mere tid i 5. klasse, fordi de oplever, at det ikke er nok at opstarte de to fag med en enkelt lektion om ugen - noget, der blandt andet har fået flere skoler til at vente et halvt år med at sætte tysk og fransk på skemaet, fordi de så kan give skolerne mulighed for at placere to lektioner om ugen.

"Vi er rigtigt glade for, at vi nu får mere tid til tysk, og jeg tror faktisk, at det er mere end en fordobling af udbyttet af undervisningen i 5. kasse", siger næstformand i Tysklærerforeningen Carl Kinze.

Forening: Én lektion er symbolpolitik

Sammen med foreningens formand Tine Lund har Carl Kinze flere gange ytret ønske om, at politikerne gav ekstra tid til den tidlige sprogstart i de to fag, som blev indført med reformen i 2014.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at én time i 5. klasse et eller andet sted er symbolpolitik. Nu får vi bedre rammer i 5. klasse, og så kan man sige, at man har fået konsolideret den tidligere sprogstart i langt højere grad", siger han.

Her er folkeskole-aftalen

Den ene ekstra lektion er dog ikke nok, hvis tysk for alvor skal styrkes, lyder det fra Carl Kinze.

"Skoen trykker stadig i 8. og 9. klasse, hvor vi jo har en lektion mindre end før reformen".

Skoler har udskudt sprogstart til 6. klasse

Samme reaktion, lyder fra næstformand i Sproglærerforeningen og formand for foreningens Fransk Fagudvalg Leon Aktor.

"Vi er rigtigt glade. Eleverne er meget motiverede for at lære tysk og fransk i 5. klasse, men det har været rigtigt svært at holde effekten af den ene time helt til ugen efter", siger han.

I dag præsenterer Tysklærerforeningen sine visioner for Folketinget

Ifølge Leon Aktor har det begrænsede timetal i 5. klasse blandt andet betydet, at nogle skoler har udskudt den tidlige sprogstart til 6. klasse, så eleverne er startet med tre ugentlige lektioner for at sikre en mere solid begynderfase.

Ifølge tal fra Undervisningsministeriets Datavarehus har nogle få skoler allerede i dag to lektioner om ugen i tysk og fransk.

Husk resten af uddannelsessystemet

I fransk gælder det 16 ud af 301 skoler, som har fransk på skemaet i 5. klasse. I tysk gælder det for 109 ud af 1127 skoler med tysk på skemaet - svarende til hver 10. skole.

Ifølge Leon Aktor er der også mange fransklærere, som gerne så flere timer i især 9. klasse. Han mener imidlertid, at én ekstra lektion er bedst givet ud i 5. klasse.

Til gengæld håber han, at aftalen om den ekstra tilførte lektion er starten på en opprioritering af sprogfagene på Christiansborg hele vejen igennem uddannelsessystemet.

DF: Antallet af tysktimer er smurt lidt tyndt ud

"Det her er vigtigt tegn på, at politikerne tager det alvorligt, at sprog ikke kun handler om engelsk. Men det er vigtigt, at fremmedsprogene også bliver styrket på ungdomsuddannelserne og videre på universiteterne. For det er ikke særligt motiverende for eleverne i folkeskolen, hvis de kan se, at de ikke kan bruge sprogene senere hen uddannelsesmæssigt".

Selvom politikernes nye krav om, at eleverne skal have to lektioners tysk eller fransk i 5. klasse, først træder i kraft fra skoleåret 2020/2021, håber Leon Aktor, at der vil være en del skoler, som allerede fra næste skoleår vil tilføre den ekstra lektion.

"Hvis man føler, at man er klar, så synes jeg da bare, at man skal gå i gang med det til sommer". 

Powered by Labrador CMS