Blog
6   144

Hvornår skal læreren egentlig gå på pension?

Abonner på nyt om Folkeskolens danskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Jeg har netop slukket for nyhederne på TV2. Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti har sat navn på de jobs, som han og resten af partiet mener er så fysisk hårde, at de skal have mulighed for at gå på pension før andre. Lærerjobbet er ikke på denne liste. Det mener jeg godt, det kunne være

Foto: Pixabay.com

 

Det her skal ikke starte som en stor våd tudekiks forklædt som blog, men jeg mener, at lærerjobbet har noget over sig, som kræver noget helt særligt.

Vi er ikke specielt ”særlige mennesker”, fordi vi varetager denne stilling, men lærergerningen er i sig selv en særlig størrelse.

Artiklen fortsætter under banneret

Dagligt skal læreren navigere i et kaos, hvori der skal skabes orden. Det har aldrig været ligetil, og med den struktur, man i skolerne har lagt, så er udfordringen stor.

Vi bliver som lærere mødt med mange krav udefra. Det lever vi med. Vi er en omstillingsparat gruppe, som trods sure miner over en reform, vi fik trukket hen over os, igen er ved at finde os selv.

Vi laver mere data arbejde end tidligere, vi holder flere møder i skoletid end før, vi får flere og flere elever i klasserne, vi udfører arbejdet ud fra flere centraliserede krav end før, osv.

 

Så meget mere end et lærerjob

Dog er det i min bog et par centrale ting, der gør, at dette job bliver ekstra hårdt, og dermed kunne fortjene en tidligere pension.

Vi er uddannet til så lidt, i forhold til hvad der i virkeligheden kræves af os, når vi lander i jobbet.

Vi skal agere psykolog, mægle mellem forældre, styre møder og svære samtaler, lege opdragelsesanstalt for ustyrlige og rammeløse børn, mm.

Jeg holder af mit job. Jeg brænder for mine fag, og jeg er glad for at undervise børn. Men jeg føler også, at jobbet er stærkt stressende. Der koordineres konstant i en tornado af informationer. Jeg kan knap spise min mad i pausen, uden at jeg bliver afbrudt flere gange med info, der SKAL huskes, mens jeg samtidig bruger megabytes på at tygge min rugbrød. Ind imellem er timerne der, hvor jeg finder ro.

Jeg er ikke ude i et klynke-korstog, der skal sende mig på pension før andre. Men jeg mener, det er på tide, vi anerkender lærerjobbet som et erhverv med høj, høj stressfaktor.

Måske politikerne også kunne sidestille psykisk arbejdsmiljø og nedslidning med det fysiske.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.505 andre er allerede tilmeldt

Det faglige netværk Lærersenior er for lærere, som er pensioneret eller på vej dertil. I samarbejde med fraktion 4 - pensionisterne i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
749 andre er allerede tilmeldt