Friskoler
0   7

Lukket friskole tegner sig for halvdelen af faldet i privatskoleelever i Aarhus

For andet år i træk oplever skolerne i Aarhus et fald i andelen af elever, der går i privatskole. Det viser en opgørelse fra kommunen. I reelle tal er faldet på 200 elever, hvoraf halvdelen stammer fra en muslimsk friskole, som gik konkurs i august.

Den stadige strøm af elever fra folkeskoler til privatskoler i Aarhus er ikke blot fladet ud, men har også for første gang siden 1982 fået et lille knæk nedad. I 2017 faldt andelen med 0,1 procentpoint - fra 15,4 til 15,3 procent - og i år er andelen faldet yderligere til 14,7 procent. Altså går 0,6 procentpoint færre elever i 0. til 9. klasse i privatskole.

Fakta om faldet

  • Privatskoleandelen i Aarhus Kommune er faldet med 0,6 procentpoint siden 2017, så privatskoleandelen nu er på 14,7 procent.
  • De 14,7 procent beskriver andelen af børn (0. til 9. klasse) bosiddende i Aarhus Kommune, der går på privatskole i enten Aarhus Kommune og eller i andre kommuner.
  • Aarhus Kommune opgør skolernes elevtal hvert år pr. 5. september.

Thomas Medom (SF), rådmand for børn og unge, hæfter sig ved, at der har været en fortælling om, at eleverne konstant siver fra folkeskole til privatskole, og at mange vælger folkeskolen fra.

Artiklen fortsætter under banneret

"Den kan vi heldigvis nuancere lidt med de nye tal. Et skoleskift kan indimellem være nødvendigt for elever, hvis man flytter bopæl eller ikke trives godt. Jeg tror, at forældre i højere grad er begyndt at tænke, at en anden folkeskoleskole måske kan være et bedre alternativ end en privatskole. Jeg håber, at vi kan holde fast i denne udvikling," siger rådmanden.

Konkursramt friskole står får halvdelen af faldet

I konkrete tal svarer de 0,6 procentpoint til, at 200 færre elever går i privatskole. Cirka halvdelen af dem kommer fra den muslimske Lykkeskolen i Brabrand, som gik konkurs i starten af august med cirka 150 elever.

Aarhus Kommune har ikke undersøgt, hvad den anden halvdel skyldes, men hæfter sig ved, at andelen af privatskoleelever begyndte at flade ud, inden Lykkeskolen mistede sit statstilskud og måtte lukke.

Der er 11 privatskoler i Aarhus Kommune. Derudover er der anmeldt tre nye friskoler til at åbne i 2019. Ingen af dem ser dog ud til at blive til noget. Friskolen i Tranbjerg bebuder på sin hjemmeside, at projektet er opgivet. Friskolen Harmoni forsøgte at komme i gang til i år, men har udsat skolestarten til næste år, men har øjensynligt ikke en hjemmeside, hvilket typisk nødvendigt for at skaffe elever.

Også den kristne Salomoskolen meddeler på sin Facebookside, at det ikke har været muligt at finde den fornødne opbakning til skolen.

"Det til trods for at mange friskoler i Aarhus har lange ventelister", skriver Salomoskolen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ