Samarbejdsplatformen Aula bliver Danmarkshistoriens største offentlige it-projekt målt på antal brugere.

Aula skal opbevare elevers data i udlandet

Der er tvivl om fortolkningen af den såkaldte 'krigsparagraf' i den nye persondatalov, og det skaber usikkerhed om lovligheden af planerne om at opbevare indholdet af Skoleintra-afløseren Aula på datacentre uden for Danmark.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Til sommer afløser platformen Aula det nuværende Skoleintra som kommunikationsredskab for skoler, dagtilbud og SFO'er.

Et konsortium bestående af Netcompany, EduLab, Frog og Advice har vundet udbuddet om at levere Aula, som er bestilt af kommunernes it-fællesskab Kombit. Firmaet Netcompany skal stå for driften af systemet og har planer om at bruge Amazon Web Services (AWS) som underleverandør.

Det vil betyde, at personfølsomme data om Aulas brugere vil blive opbevaret på firmaets datacentre i andre EU-lande, da AWS ikke har datacentre på dansk jord.

Ifølge mediet Computerworld er det er tvivlsomt, om den løsning er lovlig i henhold til den nye persondatalov. 

Venter på nye retningslinjer fra ministeriet

Tvivlen angår en ny fortolkning af persondatalovens §41 stk 4 - også kaldet "krigsreglen". Den slår fast, at persondata, der må anses som havende interesse for fremmede magter, ikke af den offentlige forvaltning må opbevares uden for Danmark.

Det var Kombits egen vurdering i 2015, at Aula ville være omfattet af krigsreglen, men den vurdering har kommunernes udbudsfællesskab nu ændret. Det er sket, fordi Kombit mener, at paragraffen er blødt op i forbindelse med vedtagelsen af den nye persondatalov den 25. maj i år.

Kombit venter nu på nye retningslinjer fra Justitsministeriet, som forventes klar inden nytår, men har sikret sig en option i kontrakten med Netcompany, der betyder, at man kan kræve al data opbevaret i Danmark, skriver Computerworld.

Aula bliver Danmarkshistoriens største offentlige it-projekt målt på antal brugere. Den nye kommunikationsplatform forventes at få over to millioner brugere og koste op imod 400 millioner kroner.