I 76 kommuner der en fælles forståelseeller administrationsgrundlag eller lignende, der indeholder fravigelser ellersuppleringer til lov 409. 22 har stadig kun lov 409.

Kun i 22 kommuner arbejder lærerne efter ren arbejdstidslov

I 22 kommuner arbejder lærerne fortsat på ren lov 409, viser tal, som kredsene har indberettet til DLF. Og af de 22 er der flere, der er i gang med forhandlinger. Overenskomstresultatet fra foråret har været med til at sætte gang i samarbejdet mellem kommuner og kredse, mener DLF.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I dag tager Arbejdstidskommissionen officielt hul på sit arbejde. Status er lige nu, at 76 kommuner af landets 98 kommuner har en lokal en arbejdstidsaftale, fælles forståelse eller på anden måde har fraveget eller suppleret den arbejdstidslov, som blev vedtaget af Folketinget i 2013.

Det viser en opgørelse, som DLF har lavet på baggrund af indberetninger fra de lokale kredse. Og tallet vil stige, mener formand for Overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen.

"Lige nu er der faktisk mange kredse og kommuner, der er i gang med at drøfte og forhandle lokalaftaler. Der er både forhandlinger i gang i kommuner, der har eksisterende lokale aftaler og der er også steder som forhandler nye aftaler. På den baggrund kan vi se, at det har haft en effekt, at der i OK18 er enighed om at pege på at indgå lokale aftaler", siger Gordon Ørskov Madsen.

Analyse viser store forskelle på lærernes lokale arbejdstidsaftaler 

I hvert fald i tre af de 22 kommuner, hvor lærerne arbejder efter lov 409, er der nu taget hul på forhandlinger med kredsen.

DLF-ambition: Alle lærere skal have aftalte arbejdstidsrammer

Han understreger, at når der forhandles aftaler, så er det ikke sådan, at lærerne får en aftale. Så handler det om, at der bliver indgået en aftale mellem to parter.

"Vores ambition er, at tallet er nede på 0 om et stykke tid og gerne så hurtigt som muligt. Men det her er en del af et lokalt samarbejde. Og det er det, vi prøver at sætte endnu mere tryk på".

Kalundborg: Tidligere KL-formand sætter gang i lokale arbejdstidsforhandlinger 

Han fremhæver Nyborg, Kalundborg og Haderslev som nogle, der hidtil har afvist forhandlinger, men som efter OK18 er i gang med at forhandle.

"Der er flere, der har ændret attitude. Og det er en normalisering af forholdene. Når vi har et aftale- og partssystem, så virker det ikke, hvis den ene ikke vil bruge det. Men det har vi fået slået hul på nu".

Samarbejde gavner skolen

Bondo og Bundsgaard: Samarbejdet skal lykkes 

Men hvad med de kommuner, hvor der stadig ikke er udsigt til, at kommunen vil forhandle arbejdstid med lærerkredsen?

"Der er vi nødt til at forsøge at gå nogle andre veje. Der er flere emner, som man kan samarbejde om, som også har betydning for skolen og som også kan munde ud i en aftale for eksempel professionel kapital, rekrutteringsproblemer og udfordringer med de digitale læringsplatforme. Arbejdstidsværktøjet er kun en vej at gå for at skabe forbedringer på alle skoler", siger Gordon Ørskov og fortæller, at DLF hele tiden tilbyder sparring med kredsene om, hvor og hvordan man skal gå til samarbejdet med kommunerne.

 

Powered by Labrador CMS