Folkeskolereform
4   20

Forligspartier møder gerne op til forhandlinger om reformjustering

Når regeringen nu melder ud, at skoledagen skal forkortes, handler det om at gøre skolen til tema i den forestående valgkamp, lyder det fra fagforeninger og kommentatorer. Marianne Jelved er uenig og møder sammen med andre forligspartier gerne op til forhandlinger.

"Vi skal huske på, at det kun er et valgoplæg fra regeringen. Det er ikke virkelighed. Endnu".

Sådan lyder det fra formand i BUPL Elisa Bergmann i kølvandet på, at regeringen i dag fremlagde deres skoleudspil, hvor der lægges op til at forkorte skoledagen og skære i den understøttende undervisning.

Artiklen fortsætter under banneret

Samme toner lyder fra skoleledernes formand Claus Hjortdal, som kalder udspillet et valgpolitisk oplæg, der skaber ny uro om folkeskolen.

Lars Løkke Rasmussen og Merete Riisager præsenterede udspillet på et pressemøde på Lillevang Skole i dag, og i studiet på TV2 News var man heller ikke tvivl om, at det skete med blikket stift rettet mod det folketingsvalg, der skal afholdes senest den 17. juni næste år.

Politikens uddannelsesredaktør Jacob Fuglsang mente, at der var tale om en helgardering, hvis nu skolen bliver et tema.

"Kommer der ballade om folkeskolen i valgkampen, kan han sige, at han har lagt et udspil frem", sagde han og fik opbakning af politisk kommentator Helle Ib.

"Der er mere at vinde ved at spille ud nu. Regeringen satser på, den har forældrene på sin side. Eleverne bliver glade for færre timer, og der er åbenlyse problemer med folkeskolereformen", lød det fra hende.

Radikale møder gerne op til forhandlinger

Skoleordfører for De Radikale Marianne Jelved ser dog ikke regeringens udspil som et valgoplæg og møder gerne op til drøftelser med undervisningsministeren.

"Vi kan selvfølgelig blive provokeret til at gøre skolen til et tema i valgkampen. Men jeg er ikke provokeret på nuværende tidspunkt. Jeg tager det som et reelt udspil fra regeringen, som vi nu må drøfte og se, hvad vi kan nå til enighed omkring", siger hun til folkeskolen.dk.

I de drøftelser vil Marianne Jelved kæmpe for, at der fortsat er plads til bevægelse i skoledagen og åben skole.

"Det er vigtigt, at der er mulighed for at komme ud i omgivelserne og tage udgangspunkt i noget konkret", siger hun.

Hvis de elementer kan bibeholdes selv om skoledagen forkortes, og den understøttende undervisning reduceres, er I så med på det?

"Det kommer helt an på argumenterne. Det er ikke bare skolefagstimer, det drejer sig om for os. Det handler overordnet om at sikre indholdet i timerne, og skolernes mulighed for at lave god undervisning. Men jeg har ikke lyst til at gå i detaljer på nuværende tidspunkt", lyder det fra Marianne Jelved.

Forligskredsen tager også imod invitation

Fra resten af forligskredsens ordførere lyder lignende meldinger. Socialdemokratiet møder også gerne op til drøftelser fortæller Mathias Tesfaye på vegne af skoleordfører Annette Lind, der er bortrejst.

"Vi har ikke noget religiøst forhold til, præcist hvor lang skoledagen skal være. Det, vi vil være optaget af er, om vi kan styrke fagligheden uden at sænke trivslen og samtidig se på, hvor lang skoledagen er", siger han til Ritzau.

DF og SF er også positivt indstillet over for at drøfte udspillet.

Til TV2 News siger ordfører Alex Ahrendtsen, at Dansk Folkeparti er parate til en overordnet drøftelse af justering af folkeskolereformen. Han vil dog ikke forholde sig til det konkrete udspil.

SF er også med på at forkorte skoledagen, men stejler ved udsigten til at øge antallet af naturfagstimer i stedet, som regeringen ønsker.

"De timer, man sparer, bør bruges på at sikre, at der er flere timer med to voksne i klasserne", siger undervisningsordfører Jacob Mark til Ritzau.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ordførerne fra Venstre og Konservative, der er de sidste partier i det oprindelige folkeskoleforlig fra 2013.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ