OK18
8   3

Ny tillid mellem KL og DLF: Vi tror på en ny start

Anders Bondo ønskede en arbejdstidsaftale til lærerne, men han vil hellere forsøge at finde en løsning i et forhandlingsforløb end sende lærerne i konflikt. Han er overbevist om, at KL er klar til en ny start. Samme toner lyder fra KL.

"Fra KL's side skal der ikke herske nogen som helst tvivl om, at vi vil det her 100 procent. Det skal være en reel ny start på et langt bedre samarbejde mellem KL og Danmarks Lærerforening", lover den nytiltrådte KL-formand Jacob Bundsgaard.

Efter fem års dødvande og fem måneders tovtrækkeri med KL om lærernes arbejdstid, forstår Anders Bondo godt, hvis mange lærere er skuffede over, at der ikke kom en ny arbejdstidsaftale. Selv ville han også allerhelst have haft en reel aftale, men når alternativet var en konflikt, som kunne være ødelæggende for skolen, så ser han meget bedre muligheder i en ny start på samarbejdet med KL.

Artiklen fortsætter under banneret

Og som altid efter en overenskomstforhandling vil han nu rejse rundt i landet, møde tillidsrepræsentanterne og forklare dem, hvorfor han mener, storebededagsforliget er værd at stemme ja til. Da han i eftermiddag præsenterede aftalen om en arbejdstidskommission for pressen, bad folkeskolen.dk ham give tre grunde til, at lærerne skal stemme ja:

ENIGHED OM KOMMISSIONSFORMAND

KL og Lærerforeningen er enige om, hvem der skal stå i spidsen for den undersøgelseskommission, som skal undersøge lærernes arbejdsvilkår og komme med anbefalinger til en ny arbejdstidsaftale. Men vedkommende er endnu ikke blevet spurgt, og derfor ville Anders Bondo i dag ikke afsløre navnet.

"Undersøgelseskommissionen forestår analyser og afdækning af udfordringer og muligheder med arbejdstidsreglerne på underviserområdet", hedder det i dagens aftale. 

"Kommissionsformanden skal på baggrund af nedenstående afdækninger fremlægge anbefalinger og forslag til løsninger med det formål at skabe størst mulig kvalitet i undervisningen, understøtte et godt arbejdsmiljø og styrke den professionelle kapital. Kommissionsformanden skal desuden fremlægge anbefalinger og forslag til løsninger, der indgår i de efterfølgende arbejdstidsforhandlinger mellem de centrale parter med henblik på at indgå en arbejdstidsaftale senest ved overenskomstforhandlingerne i 2021"

  • En afdækning af, hvordan lærere/undervisere, ledere, forvaltninger og lokale kredse/lokale repræsentanter oplever, at de eksisterende regler understøtter eller udfordrer mulighederne for at skabe størst mulig kvalitet i undervisningen, et godt arbejdsmiljø, anerkendelse, retfærdighed og en stærk professionel kapital.
  • En afdækning af, hvordan arbejdstidsregler kan understøtte lærerens mulighed for at kvalificere undervisningen såvel individuelt som i teams, herunder selvstyrende teams.
  • En kortlægning af et bredt spektrum af lokale beslutninger om regulering af undervisernes arbejdstid, herunder anvendelse af rammeaftalen om decentrale arbejdstidsaftaler. 
  • En kortlægning af, hvordan lærere/undervisere og ledere oplever, at de lokale beslutninger om regulering af undervisernes arbejdstid, herunder anvendelse af rammeaftalen om decentrale arbejdstidsaftaler, understøtter størst mulig kvalitet i undervisningen, et godt arbejdsmiljø og en stærk professionel kapital.
  • En afdækning af, hvordan arbejdstidsregler skaber gennemskuelighed for læreren ved at tydeliggøre sammenhængen mellem de opgaver læreren skal løse og den arbejdstid læreren har til rådighed, og som understøtter ledelsesopgaven. 
  • En afdækning af, hvordan arbejdstidsregler kan understøtte faglig og pædagogisk ledelse.

"For det første fordi jeg tror på, at det her faktisk kan være en ny start, hvor vi begynder et helt nyt samarbejdsspor", svarede Anders Bondo. "For det andet, fordi der ikke er nogen perspektiver i en ny konflikt".

"Og så, fordi jeg faktisk tror på, vi kan få et grundlag for at få lavet en god arbejdstidsaftale. Vi har jo ikke lagt skjul på, når vi har ønsket en kvartalsnorm, er det ikke, fordi det er vores ideelle løsning - det var fordi KL ønskede, at lærerne skulle 'normaliseres', og så måtte vi prøve af den vej. Men nu tror jeg på, vi kan få en god aftale".

Ikke nogen hensigtserklæring

Men i 2015 fik lærerne et arbejdstidsbilag til overenskomsten, som mange mener ikke har betydet ret meget. Hvorfor skal lærerne så have tillid til en ny hensigtserklæring?

"Fordi det her ikke er en hensigtserklæring, det her er langt mere forpligtende", understreger Anders Bondo og tilføjer, at det for ham har været rigtig interessant, at da først DLF smed ideen om en undersøgelseskommission på bordet, så gik KL ind i dialogen med konstruktive tilbagemeldinger og kvalificerede papiret frem for at bede DLF om at droppe det ene element efter det andet.

"Så det giver selvfølgelig en stor tro på det her", siger Anders Bondo og fremhæver også, at KL i forløbet har fået en ny formand, Jacob Bundsgaard, der som tidligere rådmand på skoleområdet i Aarhus havde et godt samarbejde med den lokale lærerforening.

"Og så som sagt alternativet kan vi ikke bruge til noget", siger Anders Bondo og tilføjer: "Der er langt mere perspektiv i det her end i en ny konflikt, hvor Folketinget genbekræfter lov 409, og Lærerforeningen og KL får genbekræftet den konfliktsituation, vi har befundet os i de seneste fem år", understreger Anders Bondo, som peger på, at Finansministeriet i alt for høj grad har haft styringen over folkeskolen i de senere år.

"Hvis KL og DLF ikke kan blive enige, så er der nogle andre, der tager over", siger han og håber, at lærerne ligesom ham selv kan se mere perspektiv i en fælles undersøgelseskommission, der skal føre til en ny arbejdstidsaftale, end at skulle ud og stå i selvlysende veste langs vejene igen. 

I en pressemeddelelse siger hans forhandlingsmodpart Michael Ziegler:

"De mange dygtige lærere og undervisere spiller en absolut nøglerolle i arbejdet med at danne og uddanne vores børn og unge. Derfor har det været vigtigt for os at indgå et forlig, som understøtter deres arbejde og udviklingen af folkeskolen. Aftalen er et godt fundament for en ny start", siger Michael Ziegler

En journalist spurgte på dagens pressemøde, hvordan Anders Bondo kan være så sikker på, at en ny konflikt igen vil føre til et lovindgreb til kommunernes fordel.

"Det er helt typisk ved et lovindgreb, at man forlænger de regler, der er i forvejen. Og så kunne man godt forestille sig, at der var noget opmærksomhed på, hvad der skete i 2013, og så ville man have lavet nogle små justeringer på lov 409. Men små justeringer er ikke nok - jeg har langt større ambitioner i forhold til en arbejdstidsaftale!".

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ