Mange lærere har ytret deres mening på Facebook om det aftalepapir, lærerne og KL i dag har indgået.

Heftig Facebook-debat om lærerforlig

Kommentarerne vælter ind på folkeskolen.dk, og også på Facebook er meningerne mange om den aftale, Lærerforeningen i dag har indgået med KL om en undersøgelseskommission, som skal give grundlaget for, at parterne kan blive enige om nye arbejdstidsregler i løbet af de næste tre år.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Klokken lidt i 12 storebededag skete det endelig. Topforhandlerne på det kommunale område, lærerformand Anders Bondo Christensen og KL's Michael Ziegler, kunne præsentere et kommunalt forlig.

Et forlig, der hele vejen igennem de månedslange forhandlinger har forudsat, at der blev indgået en aftale om lærernes arbejdstid. Anders Bondo valgte først at løfte sløret for indholdet af aftalen efter, at han havde præsenteret den for sin hovedstyrelse og alle sine kredsformænd.

Ny lærerarbejdstid først på plads senest 2021 

Det skete ved et møde i Dansk Sygeplejeråds bygning kun få husnumre fra Forligsinstitutionen. Folkeskolen.dk livestreamede seancen, og vurderet ude fra den lange kommentartråd under videoen på Facebook har mange lærere fulgt intenst med i deres formands ord om aftalepapiret om at nedsætte en kommission, der skal levere et nyt grundlag for forhandlinger om, hvordan lærerne sikres et professionelt råderum.

193 imod - 140 for

Vurderet på kommentarerne på Facebook skiller resultatpapiret umiddelbart vandene blandt lærerne. I skrivende stund har 193 enten reageret ved at angive, at de er enten 'sure' eller 'kede af det', mens 140 har reageret på streamingen ved at enten at trykke 'like' eller sende et 'hjerte' som tilkendegivelse.

Under facebook-videoen fra presseseancen kan man læse over 400 kommentarer.

En person skriver, at aftalepapiret "virker meget vagt og slet ikke i tråd med de ting medlemmerne fortæller er problemet".

De kommunale forhandlere er enige: Nu ligger der et forlig 

En anden skriver, at det "bli'r et nej herfra". Vedkommende skriver også, at "der bliver flugt fra både folkeskolen og fra DLF".

En tredje ærgrer sig over, at lærerne i hvert fald foreløbigt stadig vil være underlagt lov 409.

"Pris for at undgå en lockout: 3 år mere med lov 409. Det er sgu ret dyrt"

Lærer: Jeg stoler på Bondo

Andre ser positive perspektiver i aftalen om en kommission, der også blandt andet skal forsøge at "inspirere til et styrket samarbejde lokalt mellem kommuner og kredse/lokale repræsentanter".

"Jeg er slet ikke i tvivl om, at dette er det bedste, vi kan få ud af det. En midlertidig forlængelse af  409 frem for en permanent forlængelse af 409. Jeg stoler på Bondo", er der blandt andet en, der skriver.

Lærernes krav om arbejdstid handler om mere end en kvartalsnorm 

En anden advarer mod konsekvenserne af at stemme forliget ned.

"I de 5 år har de stået i hver sin skyttegrav med skyklapper på. Måske det er meget godt med et objektivt syn på folkeskolen? Hvis vi stemmer nej, mon ikke vi så kommer til at stå alene igen? Det har jeg ikke lyst til".

En tredje mener, at aftalen kommissionen vil føre til en "saglig" debat om folkeskolen frem mod forhandlingerne af en ny overenskomst om tre år.

"Vi tager kampen lokalt de næste tre år og får en overenskomst næste gang. Alt imens får vi en reel og saglig debat om lærerjobbet".