Hvis afgangsprøverne bliver konfliktramt…

’Digitale og selvrettende’ prøver har været mantraet for folkeskolens afgangsprøver de senere år, og det betyder, at størstedelen af de skriftlige prøver i år skal afvikles på portalen testogprøver.dk. Men den portal lukker ned, hvis der bliver strejke. Læs her, hvad konsekvenserne kan blive.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis overenskomstforhandlingerne for de offentligt ansatte bryder sammen, kan en storkonflikt bryde ud på femtedagen efter, at forligsmand Mette Christensen har erklæret sammenbrud, og så vil konflikten omfatte det store flertal af folkeskolelærere og måske ramme 9.- og 10.-klasserne afgangsprøver.

Lige nu har forligsmanden givet sig selv og forhandlerne 14 dage ekstra. Det betyder, at den varslede strejke for 171 folkeskoler er udskudt til at gå i gang søndag den 6. maj, hvis forhandlerne ikke har nået et overenskomstresultat.

Plan B på papir

Det er lige midt i de skriftlige prøver. Og efter totalnedbruddet af de første elektroniske prøver i geografi og biologi i 2007 har Undervisningsministeriet hvert år produceret prøver til afvikling på papir som Plan B i tilfælde af et teknisk nedbrud.

Derfor findes der også alternative prøver i form af trykte opgavesæt og/eller cd-rom i år. Undervisningsministeriets it-folk er udtaget til strejke, og derfor ligger det fast, at Styrelsen for It og Læring af sikkerhedsmæssige årsager lukker alle udadrettede it-tjenester, herunder testogprøver.dk ned forud for en eventuel konflikt. Skolerne kan dog ikke iværksætte plan B uden godkendelse fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Og pt. vil styrelsen og ministeriet ikke melde ud til folkeskolen.dk eller andre, hvordan skolerne skal forholde sig:

"De konkrete konsekvenser af en eventuel konflikt afhænger af tidspunkt, varighed og omfanget af konflikten. Ministeriet forbereder sig i øjeblikket på de forskellige mulige scenarier og er i gang med at udarbejde de nødvendige beredskabsplaner i tilfælde af konflikt - herunder i forhold til prøver og eksamen. Men det er klart, at en eventuel konflikt kan have konsekvenser prøveafholdelsen i folkeskolen", lyder det på uvm.dk/ok18.

Ministeriet: Skoler skal 'som udgangspunkt' konflikt-aflyste timer 

"Skolerne har modtaget prøverne på papir, så hvis vi er på arbejde, skulle vi nok kunne gennemføre de skriftlige prøver", siger teamkoordinator på Holbæk By Skole, afdeling Bjergmarken, Søren Meinert til folkeskolen.dk.

Lige nu er den varslede strejke altså udsat til 6. maj, hvilket formentlig vil betyde, at ministeriet lukker testogprøver.dk ned på et tidspunkt i løbet af fredag den 4. maj, hvor der er planlagt digital prøve i dansk retskrivning og læsning om formiddagen og skriftlig tysk-prøve for 10. klasse om eftermiddagen. Skolerne vil så skulle finde Plan B-papirversionerne frem.

På de 171 strejkeramte skoler vil der formentlig ikke kunne afvikles prøver, da kun skolens tjenestemandsatte lærere, og lærere, der ikke er medlemmer af DLF, er på arbejde.

Hvornår disse elever vil kunne komme til prøve, og hvilke prøvesæt de så vil få, har ministeriet ikke meldt ud pt.

Uden Uni Login

De mundtlige prøver skal afvikles i juni. De kan blive ramt af en eventuel lockout, der lige nu er udsat til at kunne træde i kraft den 12. maj og omfatte alle folkeskoler. Dog kan enkelte lærere være på arbejde, fordi de har timer i specialklasser, og derfor er undtaget fra lockouten.

Men inden de mundtlige prøver skal lærerne lægge opgivelser og andet materiale til både eleverne og censor på de fælles it-systemer, som alle har adgang til via Uni Login.

Men også Uni Login lukkes ned forud for en konflikt.

"Vi bruger Tabulex, og der kan vi sagtens logge ind uden Uni Login. Og jeg plejer selv at køre hen på naboskolen med materialet til censor", fortæller Søren Meinert, der er overbevist om, at det sagtens vil kunne lade sig gøre at give eleverne de nødvendige materialer uden om ministeriets it-systemer.

Hos firmaet IST Danmark i Roskilde bekræfter udviklingschef Anette Kristoffersen, at Tabulex-skolernes administrative personale kan give de lærere, der har brug for det, en anden adgang til at logge ind.