"Det er fandeme afgørende, at man finder hinanden i en aftale, hvis ikke det fortsat skal være svært at rekruttere lærere og få arbejdsdagene til at hænge sammen på skolerne", siger De Radikales formand Morten Østergaard til Jyllands-Posten i dag.

OK18: Flere politikere opfordrer til aftale om lærernes arbejdstid

Dansk Folkeparti, De Radikale og SF har i de sidste dage opfordret de offentlige arbejdsgivere og lærerne til at komme hinanden i møde i overenskomstforhandlingerne. Socialdemokratiet mener ikke, at politikerne skal blande sig.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I disse dage forhandles overenskomster for omkring 750.000 offentligt ansatte i Forligsinstitutionen i det indre København.

Lærernes arbejdstid er en af de store knaster i forhandlingerne, og det har fået flere folketingspolitikere til at opfordre til, at lærerne får en arbejdstidsaftale.

"Det er afgørende, at vi får en ny aftale", lyder det fra De Radikales formand Morten Østergaard i dag i Jyllands-Posten. Her siger han, at han fortryder, at partiet lagde stemmer til at gennemføre regeringsindgrebet med en arbejdstidslov i 2013.

"Jeg fortryder, at L409 var skruet sammen på en måde, som efterlod mange i en situation, hvor de måtte lave et kæmpestort oprydningsarbejde", siger Morten Østergaard.

Han mener, det kan få store konsekvenser, hvis lærernes og kommunernes forhandlere ikke finder frem til en løsning.

"Det er fandeme afgørende, at man finder hinanden i en aftale, hvis ikke det fortsat skal være svært at rekruttere lærere og få arbejdsdagene til at hænge sammen på skolerne".

Ny i KL-toppen: Målet er en aftale om lærerarbejdstid

DF og SF: Lærerne blev kørt over

Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl har direkte opfordret de offentlige arbejdsgivere til at komme lærerne i møde under forhandlingerne.

"Der er en bodsgang at gå i forhold til lærerne, der blev kørt fuldstændig over ved sidste konflikt", siger Kristian Thulesen Dahl ifølge TV2 til Ritzau.

Også Jacob Mark fra SF kæmper på sin Facebook-profil for, at der ved disse overenskomstforhandlinger skal gøres noget for, at lærerne for aftalte rammer for arbejdstiden.

"Jeg synes, det man gjorde mod lærerne i 2013 var uordentligt. Det var uordentligt fordi, man lockoutede lærerne. Spredte myter om lærerne, der fremstillede dem som dovne. Og da man skulle lave et regeringsindgreb efter mange ugers lockout, så var indgrebet nærmest kun til KL's fordel. Kun en lille flig om at lave lokalaftaler fik SF med ind", lyder det fra Jakob Mark på hans Facebookprofil.

Mulig bombe under masselockout: Kommuner skal måske erstatte aflyste skoletimer

Politisk ordfører fra Enhedslisten Pernille Skipper prøver på Facebook at berolige offentlige ansatte.

"I forgårs sagde sygeplejersken, Pernille, til mig, at hun er bange for, at det vil ende som med lærerne i 2013 - at der allerede er planlagt et regeringsindgreb til ensidig fordel for arbejdsgiverne. Det LOVER vi i Enhedslisten, at vi aldrig vil stemme for. Alle andre partier uden for regeringen bør gøre det samme", skrev hun.

Socialdemokratiet: Vi blander os ikke i den danske model

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen mener dog, at det er helt forkert, at politikere blander sig i overenskomstforhold.

"Vi skal respektere den danske arbejdsmarkedsmodel. Jeg bliver selvfølgelig bekymret, når jeg på de sociale medier, hvor der er en meget hidsig tone, hører folk, der siger, at den danske model er vigtig, samtidig med, at de vil have Socialdemokratiet til at blande sig. Man kan simpelthen ikke begge dele", siger hun til netavisen PioPio.

Det mener Jacob Mark er en helt forkert indstilling.

"Det er et brud på den danske model, at lærerne fem år efter(!!!), at bredt flertal lavede et regeringsindgreb mod dem og regulerede deres arbejdstid ved lov STADIG ikke har en forhandlet overenskomst. Det ville være et brud, hvis man blandede sig i, hvad der skulle stå i aftalen, ja", skriver han på facebook.

"Det må forhandlerne om. Men princippet om at faggrupper selvfølgelig skal have en overenskomstaftale er fundamentet for den danske model, og derfor er det hykleri, når man bruger den danske model som argument for ikke at mene noget om, hvorvidt lærerne skal have en aftale", skriver han videre.