Arbejdstid - lokalt
1   25

Bornholm forhandler lokal arbejdstidsaftale

Kvalitetsrapporten for Bornholms skoler viser problemer med lærernes arbejdsmiljø og elevernes trivsel. Også fagligt scorer eleverne under landsgennemsnittet. Borgmesteren tror, en arbejdstidsaftale kan hjælpe med at få skolevæsenet på fode igen.

I torsdags besluttede kommunalbestyrelsen på Bornholm at sætte gang i forhandlinger om en lokal arbejdstidsaftale for lærerne.
Lige nu findes der en såkaldt fælles forståelse, hvor Bornholms Lærer-forening sammen med regionskommunen har præciseret en række vilkår for lærerne. Men formand for Bornholms Lærerforening Christian Faurholdt Jeppesen har gennem lang tid gjort opmærksom på, at lærerne har brug for en reel aftale.
Over for politikerne har han fremhævet, at der er behov for en aftale, hvor begge parter viser tillid til at finde en lokal løsning:
"Lærerne er den eneste gruppe, der ikke har en overenskomst, men arbejder under en lov. I en aftale har begge parter en gensidig forpligtelse til at lykkes", siger han.
Han ønsker også, at lærerne kan få afsat en mindre del af arbejdstiden, som de kan bruge til individuel forberedelse af deres undervisning.
"Det er noget, der er blevet efterspurgt rigtig meget af lærerne", siger Christian Faurholdt Jeppesen.
Bornholmske skoler er under gennemsnittet
Bornholms Kommune har sendt forslaget om at forhandle en arbejdstidsaftale i høring på skolerne i løbet af efteråret, og tilbagemeldingerne er, at lærerne har et stort ønske om en arbejdstidsaftale.
Og med den kvalitetsrapport, som netop er kommet fra skoleåret 2016-2017 har politikerne erkendt, at der er behov for en forhandlet arbejdstidsaftale til lærerne. Den socialdemokratiske borgmester Winnie Grosbøll mener, at et af svarene på de bornholmske skolers udfordringer, kunne være en forhandlet arbejdstidsaftale.
"Vi gør det, fordi vi har et ønske om at få folkeskolen på fode igen. Vi har netop fået en kvalitetsrapport, hvor det ser ud til, at vi ikke har den folkeskole, vi gerne vil have", siger Winni Grosbøll.
Aftale skal forbedre arbejdsmiljø og trivsel
Borgmesteren hæfter sig ved, at kvalitetsrapporten peger på, at arbejdsmiljø og trivsel skal forbedres på skolerne. Og selv om kommunen har indgået en fælles forståelse med lærerne om rammerne omkring lærernes arbejdstid, så tror hun, at en reel aftale kan gøre en forskel.
 
"Der er ting, som fungerer, men nu skal vi også have det sidste med", siger hun. 
Lige nu er netop en central arbejdstidsaftale til lærerne et af de varmeste emner i de igangværende overenskomstforhandlinger mellem KL og lærernes forhandlere. Alligevel sætter Bornholm gang i de lokale forhandlinger nu. 
"Det har indgået i vores timing, at vi kan risikere at blive løbet over ende af de igangværende overenskomstforhandlinger. Men vi vælger alligevel at tage hul på det, for vi vil gerne have, at det har effekt fra august 2018", siger Winni Grosbøll. 
Og formand for Bornholms Lærerforening Christian Faurholdt Jeppesen er enig: 
"Kommer der noget fra det centrale bord kan det i bedste fald være spildt arbejde. Men lige meget, hvad der kommer fra det centrale bord, så vil der være noget lokalt i det. Nogle af de snakke, vi kommer til at tage vil kunne bruges", siger han. 
Bornholmske signaler til Ziegler og Bondo
Christian Faurholdt Jeppesen håber, at Bornholms forhandlinger kan give flere gode argumenter for at lande en arbejdstidsaftale på det centrale bord.
"Det er en signalværdi. Nu vil vi gerne have den her folkeskole op igen. Vi vil have lærerne til at trives. Vi vil have eleverne til at trives. Det er virkelig også en god pointe i forhold til det centrale bord. Prøv at se her - der er lokalpolitikere, der tror på, at igennem aftale, så kan vi får det til at fungere bedre i folkeskolen", siger Christian Faurholdt Jeppesen. 
Winni Grosbøll vil helst holde sine holdninger til lærer-arbejdstidsaftaler til den ø, hun er borgmester på, men hun siger alligevel:
 
"Jeg håber, at man finder en aftale, der giver noget ro på skoleområdet. Det forløb, der har været omkring Lov 409 har sat folkeskolen tilbage. Jeg er en af dem, der mener, at folkeskolereformen indeholder nogle gode elementer, men det er svært at få dem implementeret. Det skinner igennem i den kvalitetsrapport, vi lige har haft her på øen".

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ