OK18
4   16

Enighed om lærernes arbejdstid i 72 kommuner

I det nye skoleår arbejder lærerne i 72 kommuner efter arbejdstidsregler, som den lokale kreds og kommune er blevet enige om. Men ikke alle aftaler er lige gode, og i 26 kommuner arbejder lærerne stadig efter en politisk bestemt lov. Der skal forhandles et centralt kompromis, mener DLF.

"Der er kommet lidt flere aftaler i år. Men der er også nogle, som har haft en aftale, som ikke har fået gode nok vilkår fra kommunen, og derfor er gået tilbage på Lov 409. Men samlet set er der kommet lidt flere aftaler", siger formand for Overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen.

Artiklen fortsætter under banneret

"Mange steder har der været hårde forhandlinger", fortæller han.

Brug for forbedringer

Det er kongressen, som har vedtaget, at hvis en kreds kan komme igennem med noget, som er bedre en Lov 409, så skal man umiddelbart gå efter det - også selv om det ikke er så godt, som lærere og kreds kunne ønske sig.

"Lov 409 er ikke en god ramme om lærerarbejdet. Og der er nogle, som ikke er hjulpet godt nok af den aftale, de har, selv om den er bedre end Lov 409", siger Gordon Ørskov Madsen.

I 26 kommuner arbejder stadig lærerne efter en ren arbejdstidslov - og det er slet ikke godt nok, mener Gordon Ørskov.

HER ER DER ENIGHED OM ARBEJDSTID:

Albertslund Kommune

Allerød Kommune

Assens Kommune

Ballerup Kommune

Bornholm Kommune

Brøndby Kommune

Brønderslev Kommune

Dragør Kommune

Egedal Kommune

Esbjerg Kommune

Fanø Kommune

Favrskov Kommune

Faxe Kommune

Fredensborg Kommune

Fredericia Kommune

Frederiksberg Kommune

Frederikshavn Kommune

Frederikssund Kommune

Furesø Kommune

Faaborg-Midtfyn Kommune

Gentofte Kommune

Gladsaxe Kommune

Glostrup Kommune

Greve Kommune

Gribskov Kommune

Guldborgsund Kommune

Halsnæs Kommune

Hedensted Kommune

Helsingør Kommune

Herlev Kommune

Hillerød Kommune

Hjørring Kommune

Holbæk Kommune

Horsens Kommune

Hvidovre Kommune

Hørsholm Kommune

Ishøj Kommune

Jammerbugt Kommune

Kerteminde Kommune

København Kommune

Lejre Kommune

Lyngby-Taarbæk Kommune

Læsø Kommune

Middelfart Kommune

Morsø Kommune

Nordfyns Kommune

Næstved Kommune

Odder Kommune

Odense Kommune

Odsherred Kommune

Randers Kommune

Rebild Kommune

Ringsted Kommune

Rudersdal Kommune

Rødovre Kommune

Samsø Kommune

Silkeborg Kommune

Skanderborg Kommune

Skive Kommune

Slagelse Kommune

Solrød Kommune

Sorø Kommune

Stevns Kommune

Struer Kommune

Svendborg Kommune

Vejle Kommune

Vesthimmerland Kommune

Viborg Kommune

Vordingborg Kommune

Aabenraa Kommune

Aalborg Kommune

Århus Kommune

"Nu er der gået fire år, og det niveau som Lov 409 har er langt fra godt nok. Vi kan ikke acceptere en fortsættelse af Lov 409 ved OK18. Vi skal have et centralt forhandlet kompromis. Det er uacceptabelt, at arbejdsgiverne som udgangspunkt ikke vil forhandle arbejdstidsregler for lærerne", siger han og hentyder til, at både KL's cheforhandler og en minister har udtalt, at lærerne ikke skal forvente forhandlinger om arbejdstid ved forårets overenskomstforhandlinger.

Skal DLF gå efter minimumsniveauer i lokale aftaler?

Formand for Ballerup Lærerforening og medlem af DLF's hovedstyrelse Morten Refskov har forhandlet en god arbejdstidsaftale hjem for lærerne i Ballerup. Alligevel mener også han, at der ved de kommende overenskomstforhandlinger skal kæmpes for et centralt kompromis, så hele landets lærere er sikret bedre vilkår, end tilfældet er i dag.

Men når overenskomstforhandlingerne er ovre, så han gerne, at Hovedstyrelsen og kongressen tager fat på diskussionen om, hvornår en lokalaftale er god nok - han mener ikke, at man fremover kan blive ved med at have retningslinjen, at alt, der er bedre en Lov 409 er godt nok.

"Vi må efterhånden være nået så langt, at aftaleindholdet skal have mere vægt, for at vi vil være med til at tage et fælles ansvar for anvendelsen af lærernes arbejdstid. Det har været strategisk vigtigt for os at indgå aftaler for at komme til bordet og markere betydningen af den danske aftalemodel, men herfra må kvaliteten af disse aftaler vægte højere end antallet. Tiden må med andre ord snart være inde til at drøfte, hvornår en aftale er 'god nok'", lyder det fra Morten Refskov.

Gordon Ørskov Madsen er også klar til at åbne den diskussion efter overenskomstforhandlingerne, men han understreger, at han glad for den model, DLF har valgt.

"Flere steder er man begyndt med meget sparsomme aftaler mellem kommune og kreds, men så har man bygget til år efter år og nu fået en fornuftig aftale", siger han og påpeger, at der lokalt er store forskelle eksempelvis på, hvor mange resurser, kommunerne bruger på skolen, og hvor mange udviklingsprojekter, kommunerne ønsker i skolerne.

Og umiddelbart er hans personlige vurdering, at minimumsniveauer vil være svære at blive enige om.

"Jeg tror, at et eksakt minimumsniveau vil være svært at håndtere og det vil stække kredsenes forhandlingsmuligheder", siger Gordon Ørskov.  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet
Folkeskolen.dk er lukket for indlæg og kommentarer fra 6. juli og i uge 28 og 29 - vi åbner igen mandag den 23. juli. God ferie!

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ